'Geheime dienst Pakistan achter aanslag Karzai'

(Novum/AP) - De Pakistaanse geheime dienst ISI zit achter de mislukte moordaanslag op de Afghaanse president Hamid Karzai. Afghanistan is in staat die beschuldiging te bewijzen, heeft Saeed Ansari, de woordvoerder van de chef van de Afghaanse inlichtingendienst, Amrullah Saleh, gezegd.

Saleh zei vorige maand al dat de Pakistaanse Inter-Services Intelligence betrokken was bij de aanslag van 27 april tijdens een militaire parade in het centrum van Kabul. Karzai ontkwam ongedeerd, maar drie Afghanen vonden de dood toen de daders met lichte wapens en mortieren het vuur in de richting van de president openden. Volgens Saleh hadden de verdachten sms'jes uitgewisseld met handlangers in de Pakistaanse tribale gebieden en Peshawar.

Presidentieel woordvoerder Humayun Hamidzada zei dinsdag dat 'de handen van een buitenlandse inlichtingendienst duidelijk betrokken waren'.

Ansari zei op een persconferentie in Kabul dat er zowel bewijzen als bekentenissen zijn. Onder druk van journalisten zei hij dat bij telefoongesprekken tussen betrokkenen een geheime code was gebruikt. Hij wilde niet verder uitweiden om de Afghaanse inlichtingendienst niet te compromitteren. Maar hij zei 'zeker te zijn' van een verband met de ISI.

Ook de dodelijke aanslag op het Serena Hotel in Kabul van januari werd gepleegd door personen die banden onderhielden met de ISI, zei Ansari. De aanslag kostte acht personen, onder wie drie buitenlanders, het leven.

Het Pakistaanse ministerie van buitenlandse zaken zei pas te willen reageren na ontvangst van de transcriptie van Ansari's opmerkingen.

Het commentaar zet de al gespannen betrekkingen tussen Afghanistan en de Pakistaanse regering verder onder druk. Ook de Verenigde Staten, de belangrijkste troepenleverancier voor Afghanistan en een belangrijke bondgenoot van Pakistan, zullen er weinig mee ingenomen zijn.

Het commentaar zet de al gespannen betrekkingen tussen Afghanistan en de Pakistaanse regering verder onder druk. Ook de Verenigde Staten, de belangrijkste troepenleverancier voor Afghanistan en een belangrijke bondgenoot van Pakistan, zullen er weinig mee ingenomen zijn.Pakistan zegt ten onrechte verantwoordelijk te worden gesteld voor het falen van de regering-Karzai om Afghanistan, ondanks miljarden euro's aan steun en de hulp van zestigduizend man buitenlandse troepen, te stabiliseren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden