Geheim van Zuid-Koreanen is ’gewoon hard trainen’

De Zuid-Koreaanse Sang-hwa Lee troefde alle favorieten af op de 500 meter voor vrouwen. (FOTO REUTERS) Beeld REUTERS
De Zuid-Koreaanse Sang-hwa Lee troefde alle favorieten af op de 500 meter voor vrouwen. (FOTO REUTERS)Beeld REUTERS

De Zuid-Koreanen presteren op het olympisch ijs boven verwachting. Dankzij militaire discipline én een menselijke bondscoach.

Antal Crielaard

In de catacomben van de Olympic Oval in Richmond manifesteert de pas 20-jarige Sang-hwa Lee zich als een spraakwaterval. De schaatsster heeft net verrassend de 500 meter gewonnen. Ze straalt, spreekt zelfverzekerd en probeert aan de nieuwsgierige omstanders uit te leggen waarom het Zuid-Koreaanse schaatsen in Vancouver plots glorieert. „We hebben het aantal trainingsuren flink uitgebreid”, zegt ze. „Of er een geheim is? Nee hoor. Wij doen niets speciaals. Gewoon hard trainen.”

Sang-hwa Lee troefde op de 500 meter de gedoodverfde favorieten Jenny Wolf en Beixing Wang af en maakte daarmee de Zuid-Koreaanse sensatie op de Spelen compleet. Eerder al haalde Seung-hoon Lee een zilveren medaille op de vijf kilometer en won Tae-bum Mo de 500 meter bij de mannen. Jac Orie, trainer van de Control-ploeg kijkt met bewondering naar de Koreanen, maar weigert koortsachtig op zoek te gaan naar de sleutel achter hun succes. „Ze hebben gewoon een goed programma”, zegt hij. „Ze zijn op de kortere afstanden al jaren goed, dus heel erg verrassend is dit ook weer niet.”

De zege van Tae-bum Mo op de 500 meter was echter pas de eerste gouden olympische medaille voor Zuid-Korea bij het langebaanschaatsen. Wel haalde het land al achttien gouden medailles in het shorttrack. Op de langebaan was er tot deze Spelen vooral succes op wereldkampioenschappen sprint. Kyu-hyuk Lee is drievoudig wereldkampioen sprint en Kang-seok Lee heeft op mondiaal niveau al twee keer de 500 meter gewonnen. Sang-hwa Lee debuteerde al op vijftienjarige leeftijd op een WK, waar ze derde werd, en behoort sinds die tijd tot de top van de wereld, al won ze nooit een wedstrijd.

Marnix Wieberdink beleefde de laatste jaren de opkomst van het Koreaanse schaatsen van dichtbij mee. De Nederlander is met zijn bedrijf Sport Navigator.NL de stuwende kracht achter de internationalisering van het schaatsen. Als schaatser leerde hij op jonge leeftijd Kyu-hyuk Lee kennen en sindsdien zijn ze bevriend. Bovendien heeft Wieberdink met autofabrikant Kia een Zuid-Koreaanse sponsor voor zijn activiteiten. „En die worden nu helemaal gek”, zegt hij lachend. „Ik ben de hele nacht bezig geweest om fotomateriaal en informatie naar Korea te sturen.”

Wieberdink vindt het niet vreemd dat de schaatsers uit het Aziatische land op de Spelen successen boeken. „Ze werken keihard, zitten elf maanden per jaar in een internaat. Ze doen het op hun eigen manier; ingetogen en stil, maar ze houden wel vast aan hun eigen idee. Ze fietsen niet op de manier waarop we dat in Nederland doen en ze doen ook niet aan inline-skating. Daarbij hebben ze een militaire discipline. In Nederland lullen we vaak te veel en dan gaan we onderuit als het spannend wordt. Dan zal een Koreaan niet snel gebeuren.”

Volgens Wieberdink is het Zuid-Koreaanse schaatsen na 2004, toen het WK in Seoul werd gehouden, definitief uit zijn schulp gekropen. Met de komst van de humane bondstrainer Kim kregen de schaatsers bovendien de kans om zich ook menselijk te ontwikkelen. „Dat is een belangrijke stap geweest. Ik heb gezien dat schaatsers in Inzell kotsend van het ijs kwamen en vervolgens letterlijk weer terug het ijs op werden geslagen. Kim is veel menselijker, lief bijna. Hij heeft van de Zuid-Koreaanse schaatsploeg een eenheid gesmeed. Dat zag je ook aan de reactie van Sang-hwa Lee, die haar mannelijke collega’s bedankte na haar gouden medaille. Ze doen het nu echt samen. De angst is uit het team verdwenen.”

Control-coach Orie vindt de ontwikkeling van de Zuid-Koreaanse schaatsers interessant, maar wil niet te veel naar hun methode kijken. „Wij moeten vasthouden aan onze eigen manier van schaatsen en trainen. Je weet toch nooit wat ze precies doen. Daarbij hebben ze in Zuid-Korea veel mensen, is de bron waaruit ze kunnen putten groot. Maar een geheim? Nee hoor, daar geloof ik niet in. Er zit gewoon een goed idee achter en dat betaalt zich nu uit. Dat is volgens mij alles.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden