Gehavende springploeg dankzij Houtzager vijfde

De Nederlandse springruiters zijn gedeeld vijfde geworden in de teamwedstrijd in Hongkong. De Verenigde Staten wonnen het goud.

Het lijkt een abc-tje: een wereld- en Europees kampioen moet ook wel even olympisch kampioen kunnen worden. Maar in de sport voltrekken sommetjes zich niet volgens de logische regels van optellen en aftrekken. Onvoorziene en ongewenste gebeurtenissen kunnen de uitkomst aanmerkelijk beïnvloeden.

Wat dat betreft is de vijfde plaats van de Nederlandse springéquipe een goede prestatie. ’We gaan voor goud’, had bondscoach Rob Ehrens bij de ploegpresentatie op 14 juli uitdagend geroepen. Maar toen al moet hij beseft hebben dat zijn brutale yell weinig realiteitsgehalte had.

De feiten zijn bekend. Albert Zoer brak een been en Jeroen Dubbeldams ’Up en Down’ was onvoldoende fris voor een olympische trip, waarop Ehrens het reservereservoir van zijn ruiterbestand moest aanspreken. Het gevolg was dat van de kampioensteams slechts Gerco Schröder (WK en EK) en Vincent Voorn (EK) beschikbaar waren.

Marc Houtzager was vorig jaar op het EK in Mannheim toekijkend reserve en uitgerekend hij werd in Hongkong de best presterende en derhalve hoogst geklasseerde Nederlander. „Met Albert Zoer en Jeroen Dubbeldam erbij was ik hier misschien vijfde man geweest”, stelde hij gisteren nuchter. „Maar ik durf wel te zeggen dat ik m’n kans gepakt heb.”

De Rouvener reed in de drie manches van zaterdag en gisteren op zijn hengst ’Opium’ maar eenmaal een balk uit de lepels.. Opvallend was wel dat hij bij al zijn ritten de maximumtijd overschreed. „Ik vind die tijden extreem krap en ik ben niet van plan ’Opium’ over de kop te jagen. Dus dat ik er wat langer over doe, is ingecalculeerd. Liever iets langzamer als dat meer zekerheid geeft.”

Aan de vijfde plaats, die Oranje met de tegenvallende Duitsers –wél met de sterkste ploeg aanwezig– deelde, leverde Houtzager een belangrijk bijdrage. „Over mezelf ben ik supertevreden”, keek hij terug. „Vanaf de eerste dag liep het lekker. ’Opium’ heeft veel vermogen; hij springt erg gemakkelijk.” En uitdagend: „Van mij mogen die hindernissen best iets hoger.”

Zijn collega’s viel hij niet af: „De anderen hebben misschien een beetje pech gehad.”

Houtzager, die in mei op het NK tweede werd, wees erop dat hij het hele seizoen al goed presteert. „Ik heb me nu misschien definitiever in de ploeg gereden”, constateerde hij.

Van de 77 ruiters die in Hongkong in actie kwamen, klasseerde hij zich na drie wedstrijden als achtste. Daarmee verzekerde Houtzager zich van een startbewijs voor de individuele wedstrijd van donderdag. „Dan begint iedereen weer op nul. Er zijn veel kanshebbers, maar ik schat mijn eigen kans ook wel goed in. Als het maar een beetje loopt. Tot nu toe ging het niet slecht en we krijgen nu twee dagen rust. Dat is genoeg om ’Opium’ weer optimaal fris te krijgen.”

Ook Angelique Hoorn (18de) en Gerco Schröder (29ste) kwalificeerden zich voor de individuele wedstrijd waaraan 35 ruiters mogen meedoen, met een maximum van drie per land. Daarom is voor Vincent Voorn, die Alpapillon-Armanie ook gisteren onvoldoende onder controle kreeg en met 27 strafpunten voor het schrapresultaat zorgde, het olympisch avontuur voorbij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden