Gehandicaptenzorg: respect, ook voor wilsonbekwamen

Van een onzer verslaggeefsters

Zo verwoordde P. Bottelier, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor gehandicaptenzorg (NVG), de bezorgdheid over het kabinetsstandpunt inzake euthanasie, zeker waar het de rechtspositie van wilsonbekwamen betreft.

De NVG, die onlangs in de plaats is gekomen van de sectie zwakzinnigenzorg van de Nationale ziekenhuisraad, vergaderde gisteren voor het eerst en deed dit samen met de gezamenlijke ouderverenigingen van verstandelijk gehandicapten.

NVG-voorzitter Bottelier signaleerde dat in de discussie op zijn zachtst gezegd onduidelijkheid is ontstaan over de positie van wilsonbekwamen, voor zover die recht hebben op onze zorg.

"Wanneer de tekst, zoals die nu in het regeringsstandpunt vastligt, ruim wordt opgevat, kunnen artsen besluiten het leven van verstandelijk gehandicapten te beeindigen, waarna toetsing achteraf alleen plaatsvindt op het criterium of de handeling zorgvuldig heeft plaatsgevonden, zo de arts al melding maakt van zijn handeling."

Onderzoek

Uit recent onderzoek van de vakgroep huisartsengeneeskunde en verpleeghuisgeneeskunde van de Vrije Universiteit van Amsterdam blijkt dat driekwart van de artsen een verklaring van natuurlijke dood afgeeft als het feitelijk gaat om euthanasie en hulp bij zelfdoding.

De Nederlandse vereniging voor gehandicaptenzorg en de ouderverenigingen wensen van de regering de garantie dat ieder het leven van verstandelijk gehandicapten wanneer zij wilsonbekwaam zijn in alle omstandigheden zonder enige beperking respecteert.

De tweede fundamentele zorg is de positie van de verstandelijk gehandicapte in de Nederlandse samenleving, een positie die de samenleving voor een groot deel bepaalt. Integratie en normalisatie zijn zienswijzen die binnen ouderverenigingen en in de kring van zorgaanbieders niet meer omstreden zijn.

Niet vrolijker

Bottelier: "Juist in deze tijd, waarin we desintegratie in Europa zien toenemen als gevolg van racisme en nationalisme hebben wij geloof in integratie. De positie in onze Nederlandse samenleving van minderheden wordt er echter niet vrolijker op."

Dankzij sterke impulsen van de Federatie van ouderverenigingen werden verstandelijk gehandicapten al gezien als mensen met mogelijkheden, maar tegenover de politiek is een uitbreiding nodig met 'gelijke rechten'.

Bottelier: "Als de politiek ons vraagt aan te tonen waarom een (leef)groep van twaalf te groot is, zullen wij de tegenvraag moeten stellen: waaraan ontleent u het recht een groep van vier a vijf, waarin de meeste Nederlanders leven, te onthouden aan verstandeljk gehandicapten?

Als de politiek ons vraagt waarom wij middelen wensen om het lijden op te heffen of te verminderen van bewoners met gedragsproblemen, hun ouders en de groepsleiding, dan zullen wij de tegenvraag stellen: waaraan ontleent u het recht de regeling en de middelen die u voor niet verstandeljk gehandicapten redelijk acht, te onthouden aan verstandeljk gehandicapten?"

De voorzitter van de NVG beloofde dat de politici de komende tijd steeds de tegenvraag voorgelegd zullen krijgen: waaraan ontleent u het recht andere maatstaven aan te leggen voor uzelf dan voor verstandelijk gehandicapten?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden