Gehandicaptenbaan is werk in uitvoering

Gemeenten, UWV en bedrijven plaatsen nog te weinig mensen

Staatssecretaris Jetta Klijnsma mag morgen de Tweede Kamer uitleggen hoe het er voor staat met de 125.000 arbeidsgehandicapten die door werkgevers een baan is beloofd. Liggen de bedrijven en overheidsorganisaties op schema?

De regiotop Noord-Holland Noord in Heiloo bood gisteren een gelegenheid het enthousiasme te peilen. Er waren werkgevers, gemeenten en andere organisaties die werken met arbeidsgehandicapten. Daarom leek het zo'n veilige vraag die de dagvoorzitter stelde. Of werkgevers die twee arbeidsgehandicapten in dienst willen nemen even de hand in de lucht willen steken. Ongeveer een kwart durfde het.

Nu is er nog even tijd voordat de 125.000 arbeidsgehandicapten allemaal een baan moeten hebben. Dat aantal is het streven voor 2026. Voor dit jaar gaat het om 6000 banen in het bedrijfsleven en 3000 functies bij de overheid.

Op Texel ziet Leen Noordzij van sociale werkplaats De Bolder dat arbeidsgehandicapten prima kunnen functioneren in reguliere organisaties. "Ze werken in de horeca, de groenvoorziening, in winkels en bij de gemeente", zegt hij. "De wil bij werkgevers, dat maakt het verschil. Wat je ziet bij sommige bedrijven, is dat de arbeidsgehandicapten een buddy krijgen, iemand in het bedrijf die hen bij de arm neemt."

Noordzij benadrukt dat het werk voor arbeidsgehandicapten wel iets moet voorstellen. De printerlade bijvullen is niet genoeg. "Niemand heeft iets aan een baan waar je driekwart van de tijd niets loopt te doen. Dan neem je arbeidsgehandicapten niet serieus."

Dat weinig vingers omhoog gingen op de vraag wie er twee arbeidsgehandicapten onder zijn hoede wil nemen, begrijpt Noordzij wel. "Die terughoudendheid is terecht. Niet iedereen is geschikt voor werken in een normaal bedrijf."

Nu zegt de afwachtende houding van de zaal weinig over het werkelijke enthousiasme van werkgevers. De cijfers dan. Officiële statistieken zijn er nog niet. Wel houdt de website werkgeversgaaninclusief.nl de score bij van meer dan 300 bedrijven. Zij hebben voorlopig 2651 banen gecreëerd, waarmee ze achterlopen op de doelstellingen. Arbeidsmarktanalist Intelligence Group kwam eerder deze maand na een telling op 2000 vacatures voor arbeidsgehandicapten. Ook daarmee zitten de werkgevers nog niet op schema. Mocht dat eind volgend jaar nog zo zijn, dan zal Klijnsma een quotum van 5 procent arbeidsgehandicapten opleggen. Had de dagvoorzitter de zaal gevraagd wie een quotum wil voorkomen, dan waren ongetwijfeld alle vingers omhoog gegaan.

Dat werkgevers achter lijken te lopen op schema, komt deels door de aanloopproblemen bij gemeenten, UWV en bedrijven zelf. Zo zijn werkgevers vaak nog terughoudend: ze weten niet hoe ze een arbeidsgehandicapte in dienst moeten nemen.

Daar wordt aan gewerkt door onder meer de twee aanjagers van het banenplan voor arbeidsgehandicapten: oud-voorzitter van de uitzendkoepel ABU Aart van der Gaag en oud-wethouder van Utrecht en Dordrecht Hans Spigt. Daarnaast is er te weinig aanbod van werknemers met een vlekje. Dát, en niet het aanbod vacatures, is het grootste probleem, zegt Van der Gaag.

Het aanbod moet komen uit het doelgroepenregister waaruit bedrijven de arbeidsgehandicapten kunnen halen. Dat register loopt moeilijker vol dan gehoopt, onder meer omdat UWV en gemeenten nog zoekende zijn hoe zij het beste kunnen samenwerken. Ook daar wordt aan gewerkt, schreef Klijnsma vorige maand in een brief aan de Kamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden