Gehandicapten klagen cultuurfilosoof aan

AMSTERDAM - De Gehandicaptenraad heeft aangifte gedaan tegen de natuurkundige en cultuurfilosoof C. W. Rietdijk. Hij zou zich in het boek 'De holle diamant' uitermate beledigend hebben uitgelaten over mensen met een geestelijke of lichamelijke handicap.

Van onze verslaggever

Volgens de raad beweert hij dat mensen die 'geestelijk of lichamelijk onvolwaardig' zijn, door middel van abortus of euthanasie gedood moeten worden. Deze 'absurde selectie van mensen' moet men niet aan de ouders van een kind overlaten, maar aan een meerderheid van de bevolking.

Waar de Gehandicaptenraad dat laatste vandaan haalt, is Rietdijk een raadsel. Ook de andere beschuldigingen wijst hij van de hand.

“De Gehandicaptenraad heeft zich niet afgevraagd wat ik nu eigenlijk zeg. Ik pleit ervoor euthanasie in zoveel mogelijk stadia toe te staan. Op dit moment vindt abortus plaats bij zwaar gehandicapte embryo's. Bij pasgeborenen die niet levensvatbaar zijn, wordt soms besloten tot actieve levensbeëindiging. Ik wil een stapje verder gaan.”

Dat stapje verder betekent actieve euthanasie bij pasgeborenen die wel levensvatbaar zijn, maar zeer ernstige geestelijke of lichamelijke handicaps hebben. Deze aandoeningen kosten de maatschappij veel geld, terwijl ze voor het kind en hun ouders veel lijden met zich kunnen meebrengen, stelt Rietdijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden