Gehandicapten gedupeerd

door Wybo Algra

Tienduizenden gehandicapten in zorginstellingen leveren volgend jaar gemiddeld een kleine negentig euro zak- en kleedgeld per maand in.

Dat becijfert fiscaal adviseur Jelle Hoekstra. Zijn bureau Kwalitas in Lemmer vult voor meer dan 4000 gehandicapten en ouderen de belastingpapieren in. Deze mensen hebben sinds het einde van de jaren negentig recht op aftrek van medische kosten, om hun koopkracht te verbeteren. Dat levert hen volgens Hoekstra een extraatje van gemiddeld 1200 euro per jaar op.

Maar vanaf 1 januari gaat deze belastingteruggave als ’inkomen’ meetellen bij de berekening van de eigen bijdrage voor de instelling waar ze wonen. Hoekstra: „Dat betekent dat van die 1200 euro straks 87,5 procent in de AWBZ-kas verdwijnt. Dat scheelt de bewoners dus maandelijks bijna negentig euro. Daar kan die koopkrachtverbetering toch niet voor bedoeld zijn.”

Bewoners van de zogeheten AWBZ-instellingen houden na betaling van hun inkomensafhankelijke eigen bijdrage maandelijks ongeveer 250 euro zak- en kleedgeld over. Dat is weinig, weet Hoekstra uit ervaring. Hij heeft zelf een zoon die sinds dertig jaar in zo’n instelling woont. „Kleding, scheerspullen, de kapper, de aanvullende ziektekostenverzekering, vervoer, de klassieke concerten die mijn zoon bezoekt: dat moet er allemaal van worden betaald.”

De afgelopen jaren was de belastingteruggave dan ook een welkome aanvulling. Allerlei medische kosten, van de zorgpremie, brillen en gehoorapparaten tot en met extra kosten voor kleding wassen vallen eronder. „Als je een nieuwe bril van 200 euro koopt, krijg je daarvan 145 terug van de belastingen”, rekent Hoekstra voor.

Dat bedrag zijn de instellingsbewoners straks dus goeddeels weer kwijt omdat hun eigen bijdrage door de belastingteruggave omhoog gaat. „Dat is extra vreemd omdat de overheid de afgelopen jaren juist reclame heeft gemaakt voor het gebruikmaken van mogelijkheden voor bijzondere aftrek”, vindt Hoekstra. „De instellingsbewoners hebben vorig jaar zelfs een speciaal T-biljet toegestuurd gekregen waarop de bedragen al voorgerekend waren.” Volgens hem worden vooral gehandicapten die levenslang in een instelling verblijven, getroffen.

De Federatie van Ouderverenigingen, belangenbehartiger van verstandelijk gehandicapten en ouders, zegt haar achterban al jaren te stimuleren geld terug te vragen. „Als de regels zo uitwerken, heeft dat nauwelijks nog zin”, concludeert Cris Bergmans van de Federatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden