Gehandicapten bemannen NS-loket

Dankzij de inzet van slechtzienden en gehandicapten kunnentreinreizigers weer terecht bij het loket van station Ermelo, dat vorigjaar gesloten werd.

"Zonet kwam ik er even niet meer uit", verontschuldigt Evert van denBrink zich. Hij is een van de zes gehandicapten die vanaf vandaag het loketvan het station in Ermelo bemannen. ,,Er was een meisje dat een vraag had,terwijl de trein er al aankwam."

Een jaar geleden werd het loket door de NS gesloten, omdat er te weinigmensen gebruik van maakten. Na lang overleg slaagde Sonneheerdt, centrumvoor blinden en slechtzienden, erin om samen met de gemeente Ermelo, de NSen de Rabobank het loket nieuw leven in te blazen.

Drie teams van twee gehandicapten, die voorheen op de sociale werkplaatsvan Sonneheerdt werkten, gaan nu consumpties verkopen, inlichtingenverstrekken en reizigers helpen bij het bedienen van de kaartjesautomaat.

Het is een oplossing die voordelen biedt voor alle betrokken partijen.De gemeente Ermelo is opgelucht dat het oude loket weer open is. DeSpoorwegen verhuren het loket aan het blindencentrum, dat op deze manierde mogelijkheid krijgt om slechtzienden en gehandicapten kennis te latenmaken met het 'gewone' bedrijfsleven.

De vier kersverse medewerkers draaien om te beginnen een proefdag. Meta,de vrouw van Evert en zelf ook verstandelijk gehandicapt, straalt vantrots: "Eerst vond ik het wel eng, maar nu geniet ik van het contact metde mensen. Daarvoor was op de sociale werkplaats minder ruimte."

De grootste stap die ze in hun nieuwe werkplek moeten zetten, is volgenshet echtpaar de zelfstandigheid. Vroeger konden ze altijd terugvallen opeen begeleider; nu staan ze er helemaal alleen voor. "Maar als er ietsernstigs gebeurt, kunnen we altijd nog op de rode alarmknop drukken van dezuil die de NS hebben geïnstalleerd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden