Gehandicapte werknemer belandt in woud van onzekere dienstverbanden

De werkvloer in Cuijk van Integrale Bedrijven Noordoost-Brabant. Beeld Merlin Daleman
De werkvloer in Cuijk van Integrale Bedrijven Noordoost-Brabant.Beeld Merlin Daleman

Arbeidsgehandicapten zijn er sinds het sluiten van sociale werkplaatsen in 2015 fiks op achteruit gegaan, concludeert ook een onderzoek van werkgevers en werknemers.

Johan van Heerde

Tijdelijke contracten, geen pensioen en slechtere arbeidsvoorwaarden dan mensen met een reguliere baan. Arbeidsgehandicapten zijn sinds het sluiten van de sociale werkplaatsen in 2015 beland in een woud van onzekere dienstverbanden en arbeidsvoorwaarden. Dat blijkt uit een onderzoek van SBCM, een fonds voor sociale werkgelegenheid bestuurd door werkgevers- en werknemersorganisaties.

SBCM concludeert dat onzekerheid de sector domineert. Werknemers met een beperking krijgen veelal tijdelijke contracten van 12 tot 40 uur, vaste contracten komen weinig voor. Ook werken veel arbeidsgehandicapten via uitzendbureaus of ze worden gedetacheerd vanuit voormalige SW-bedrijven. Veel sociale werkvoorzieningen zijn momenteel nog actief.

Zekerheid

“Mensen die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen, komen wel vaker, maar nog te weinig, aan regulier werk. En of zij een baan blijven houden, is nog maar de vraag", zegt SBCM-voorzitter Huib van Olden. "Vaak werken zij volgens wettelijke normen jarenlang op tijdelijke basis en ontbreken arbeidsvoorwaarden om zich te blijven ontwikkelen, of mist een pensioenregeling. De onzekerheid voor een arbeidsbeperkte is groot, en dat terwijl deze doelgroep in feite juist zwakker is en dus meer zekerheid nodig heeft."

Van Olden zegt niet te geloven in een situatie waarin de private wereld alle arbeidsgehandicapten opneemt. “Je hebt altijd een sociale infrastructuur nodig om de groep arbeidsgehandicapten die nog steeds geboren gaan worden een omgeving te geven waar ze in alle geborgenheid, in de positieve zin van het woord, kunnen gedijen.” De voorzitter van SBCM roept de regering op de regie weer in handen te nemen.

Splijtzwam

Het lot van de arbeidsgehandicapte is al jaren een politieke splijtzwam. Sinds het sluiten van sociale werkplaatsen in 2015 en de invoering van de Participatiewet blijkt keer op keer dat arbeidsbeperkten slechter af zijn. Het Sociaal Cultureel Planbureau concludeerde vorige week dat het afgelopen jaar 70 procent van de doelgroep zonder baan thuis zat. Sinds de Participatiewet in werking trad hebben werkzoekende arbeidsgehandicapten juist minder kans op een baan.

Vandaag kwamen SP en werkgeversorganisatie VNO-NCW – niet de meest voor de hand liggende alliantie - met eenzelfde oproep: heropen de sociale werkplaats. ‘Tienduizenden mensen met een arbeidsbeperking zitten thuis, hun situatie is onhoudbaar’, schrijft de SP. VNO-NCW en SP willen dat in elk van de 35 arbeidsregio’s een goed draaiende sociale werkplaats komt die zorgt voor voldoende beschut werk.

Afgelopen woensdag sprak de Tweede Kamer over de wet. In aanloop naar dat debat maakte de PvdA een opmerkelijke draai. Drie jaar nadat die partij als lid van het kabinet Rutte II sociale werkplaatsen de nek omdraaide en besloot dat deze op termijn moesten sluiten, komt de PvdA van dit besluit terug. In een interview met NRC geeft Tweede Kamerlid Gijs van Dijk toe dat het doel, mensen volwaardig mee laten draaien in de maatschappij, mislukt is. De PvdA wil de sociale werkplaatsen toch weer openen.

Lees ook:

Werkzoekende arbeidsgehandicapten zijn niet gebaat bij de Participatiewet

Vorige week bracht het Sociaal Cultureel Planbureau een rapport over de Participatiewet naar buiten. Conclusie: De werkloosheid onder deze groep ligt nu 40 procent hoger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden