Gehakt met sperziebonen

Kent u Foodwatch? Onze nationale voedselwaakhond heeft vorige week het 'Gouden Windei' uitgereikt aan Unilevers Becel Pro-activ als het meest misleidende product van 2012. "Want consumenten willen niet langer worden misleid!", is de favoriete slogan van voorman Bart van Opzeeland. Ik waag dat te betwijfelen. Consumenten willen volgens mij juist niets liever. Immers, de pakjes en zakjes gaan nog elke dag als warme broodjes over de supermarkttoonbanken van ons land. Wacht, we doen het even stap voor stap aan de hand van een voorbeeld, het pakje 'Maggi Gehakt met sperziebonen en satésaus'. Nu moet u raden: welke hoofdingrediënten zitten daar níet in? Inderdaad, gehakt en sperziebonen, die moet u er zelf bijkopen. Wat zit er dan wél in dat pakje? Dat zal die satésaus dan wel wezen, denkt u? Wat is ook alweer het meest kenmerkende onderdeel van satésaus, ook wel pindasaus genoemd? Juist. Edoch, zitten er pinda's in het pakje? Neen! Wat is dan wél het hoofdingrediënt van het pakje? Ik geef een kleine tip: van het eerstgenoemde ingrediënt zit er altijd het meeste in. Suiker dus.

En toch kopen mensen dit. Vanwege het vrolijke plaatje van een sappig pannetje? Omdat ze zin hebben in een stukje variatie? Om de abusievelijke gedachte van tijdwinst? Je zou er moedeloos van worden. Maar dat doen we niet hoor, we duiken gewoon de keuken in voor een stukje onvervalst handwerk.

Zelf maken?

Maal de pinda's met uien, knoflook, sambal, trassie en snufje zout een paar minuten in de keukenmachine tot smeuïge pasta. Af en toe losschrapen van de wand.

Snij de sperziebonen in stukjes van 3 cm en kook beetgaar in gezouten water. Giet af.

Snij ondertussen de paprika in stukjes

Verhit olie in een hapjespan en fruit de pindapasta al omscheppend twee minuten tot het lekker ruikt. Voeg het gehakt toe en bak kort rul.

Voeg de stukjes paprika toe en bak al omscheppend mee.

Roer sojasaus, kokosmelk en zout toe.

Doe de uitgelekte sperziebonen erbij en laat met deksel op de pan nog 2 minuten sudderen.

Maggi Gehakt met sperziebonen en satésaus

Suiker, maïszetmeel, gemodificeerd zetmeel, plantaardige olie, plantaardig vet, zout, uipoeder, aroma, maltodextrine, geroosterde sojabonen, gekarameliseerde suiker, sojasauspoeder (soja, tarwe), kerrie (kurkuma, mosterd, komijn, zoethout, cayennepeper, venkel, uien), lactose, weipoeder, knoflookpoeder, melkeiwitten, zuurteregelaar (E262), koriander, paprika, paprika-extract, tarwebloem, gemberextract, komijn.

Zelf toevoegen: sperziebonen, paprika, ui, gehakt

Nodig voor 4 personen:

350 g rundergehakt

400 g sperziebonen

1 rode paprika

2 grote uien

100 g ongezouten pinda's

1 eetl sambal

2 knoflooktenen

1 klontje trassie

2 dl kokosmelk

scheutje sojasaus

scheut plantaardige olie

zout

Tips

Trassie (toko) is een enorme smaakmaker. Het stinkt heel smerig het potje uit, maar eenmaal in het gerecht maakt het een wereld van verschil.

Te flauw? Nog een scheutje sojasaus erbij. Niet de zoete (manis) maar de hartige (Japanse).

Lekker met rijst. Zet die wel als eerste op, die duurt het langst.

Geen pinda's of keukenmachine? Fruit gehakte knoflook met sambal en trassie plus 1 gesnipperde ui.

Gehakt en paprika erbij. Dan een paar lepels pindakaas losgeroerd met de kokosmelk en sojasaus.

info@kokenmetkarin.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden