Gehakketak over identiteit remt alles

Al jaren wordt er gesproken over een fusie van drie Haagse hockeytopclubs: HDM, HGC en KZ. Ook al jaren blijft het bij gesprekken; verder gebeurt er niets.

FRED TROOST | FRED TROOST

Jubelend haalde de gemeente Den Haag het WK hockey (mannen én vrouwen) van 2014 binnen. Het voetbalstadion van ADO zal er speciaal voor vrijgemaakt en aangepast worden. Wethouder van sportzaken Karsten Klein nam de gelegenheid te baat om de residentie uit te roepen tot "dé hockeystad van hét hockeyland ter wereld". Voor de topsportuitstraling die hockey aan Den Haag geeft, trok de wethouder gaarne enkele miljoenen uit.

Te zelfder tijd zien de Haagse gemeentebestuurderen dat het met dat hockey in de Hofstad helemaal niet zo crescendo gaat. Waar de rit naar dat befaamde hockeyhoekje bij de Waalsdorpervlakte ooit voor menig tegenstander een ingecalculeerde martelgang was, daar is het niveau van drie voormalige topclubs afgezakt naar hooguit modaal. Tophockey vind je tegenwoordig in andere steden.

Ga maar na. Klein Zwitserland, dat nog altijd een magische klank heeft al werd de ploeg voor het laatst in 1984 kampioen, is bij de mannen naar de overgangsklasse afgezakt. Die doem hangt nu ook over het vrouwenteam dat als voorlaatste de play-outs niet meer kan ontlopen.

Bij HGC hangen de vrouwen aan het nog dunnere draadje van directe degradatie en de mannen van de club op Wassenaarse grond imponeren met hun vierde plaats van onder ook niet. HDM, tussen de velden van de collega-clubs gehuisvest, creëerde gisteren door een 4-1 winst op Tilburg (dat daardoor rechtstreeks degradeerde) een beetje lucht: via play-outs is redding nog mogelijk. De HDM-vrouwen verloren onverwacht van Rotterdam en moeten nu ook naar onderen kijken.

Drie voormalige topploegen binnen een strekkende kilometer en geen enkel team in een linker hoofdklasserijtje. Hoezo tophockey?

Het is dus niet zo gek dat het woord 'fusie' regelmatig valt. Even googelen naar 'fusie' en 'Haags hockey' leert dat het onderwerp jaarlijks wordt opgevoerd. Gemeentelijke druk kan daarbij niet ontkend worden.

"Het is begonnen toen de plannen voor een hockeystadion gemaakt werden", vertelt Jeroen Gribling, oud-voorzitter van HDM. "Daar wil de gemeente wel in investeren, maar dan moeten de drie clubs meer gaan samenwerken. Zonder medewerking van de clubs geen stadion."

De verenigingen zetten onderzoekscommissies aan het werk, de gemeente stelde een haalbaarheidscommissie in. Een gemeentelijk locatievoorstel (HGC en KZ fuseren en gaan spelen op de accommodatie van HDM dat naar het veld van KZ verhuist) vond geen enthousiast onthaal. "Wij hebben onze erfpacht afgekocht. De grond is van ons. Wij gaan hier niet weg", spreekt Gribling duidelijke taal.

Bij HDM zien ze meer in een constructie als in het Amsterdamse Bos: drie verenigingen met eigen accommodaties en eigen ingang op één groot hockeycomplex. Daarvoor is echter geen ruimte te vinden. Dat zette de plannen in slaapstand.

Er zijn meer barrières. Waarnemend voorzitter Walter Oostelbos wijst op cultuurverschillen. "Wij hebben het imago van familievereniging. Van die cultuur willen we niet vervreemden."

Daarnaast wil HDM tophockey spelen. ,,Daarom investeren wij in de jeugd met onze opleiding. In iedere jeugdcategorie hebben we een team in de hoogste klasse. Dat hebben KZ en HGC niet."

Hij geeft toe dat talentvolle jeugdspelers wel wegtrekken als hun volle wasdom bereikt is. "Dat gebeurt bij de andere clubs ook. Wij willen dat proces stoppen." Wie leegloopt van talent heeft weinig toekomst. HDM wil deze ontwikkeling keren, het talent vasthouden door het aantrekken van topspelers. Maar die moeten wel bij de club passen. Oostelbos: "Tilburg speelde hier vanmiddag met vijf Australiërs en degradeerde."

Ook de financiële component speelt een rol. "De financiële problemen worden eerder groter dan kleiner. Om in de hoofdklasse op niveau mee te kunnen draaien moet je zeker 2000 leden hebben", stelt Gribling. Volgens de meest recente telling van de hockeybond heeft HDM er 1726, KZ volgt op 1631 en HGC, dat verlies boekte, komt op 1216 leden. Gribling: "Nu de besprekingen stil liggen, hebben we tijd om goed na te denken wat we willen."

Oostelbos weet dat wel: "In al die fusieverhalen speelt onze ledenvergadering een belangrijke rol. Die zegt: het gaat om de verenigingscultuur. Bij HDM heeft ieder lid taken. Die moet je doen, dat is verplicht. Wij verwerpen consumentengedrag. Je kunt bij ons geen fluitbeurt of bardienst afkopen. Dat is onze cultuur en die koesteren we. Met onze cultuur gaan we gesprekken over samenwerking in en die cultuur geven we niet op voor een fusie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden