Gehaat door radicalen, pleitte hij voor een humane islam

Yassin Elforkani stapt op als boegbeeld van moslimorganisaties

Hij neemt zijn telefoon niet op en laat mailtjes onbeantwoord: imam Yassin Elforkani heeft zijn functie als woordvoerder van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) neergelegd en doet er per direct het zwijgen toe.

Of de bedreigingen die hij voortdurend ontving de reden zijn voor zijn vertrek blijft daarom onduidelijk, maar feit is dat Elforkani - voor velen hét gezicht van de islam in Nederland - onder grote druk moest functioneren. Eind vorig jaar vertelde hij Trouw al dat hij zes weken had moeten stoppen met zijn werk als imam in drie moskeeën, zo ernstig waren de bedreigingen aan zijn adres. Verdere details gaf hij niet.

De 32-jarige Elforkani voerde de afgelopen jaren als welbespraakte pleitbezorger van een humane islam voortdurend campagne, niet alleen in de moskee, maar ook in de publiciteit en in het overleg met de overheid. Het leverde hem felle kritiek op van zowel radicale moslims als radicale moslimhaters, en nu is hij gewoon moe, zo zegt hij in Vrij Nederland. "Ik wil geen dominante positie houden waarin het allemaal via mij moet gaan." Elforkani blijft wel imam, in de traditie van zijn vader, grootvader en overgrootvader.

Sinds 2011 was Elforkani woordvoerder van het CMO, waar 85 procent van de moskeeorganisaties in Nederland bij is aangesloten. Opgegroeid in Nederland, maar in Marokko en Egypte opgeleid tot imam, kon hij zowel met gezag spreken over theologische kwesties als over de positie van moslims in de Nederlandse samenleving. Daarbij spaarde hij vooral zijn eigen achterban niet. "Wat ik doe en wil blijven doen, is het debat onder moslims aanjagen", zei hij in Trouw.

Hij keerde zich fel tegen de salafistische stromingen die met het zwaard in de hand de islam willen verspreiden en noemde hun ideologie 'barbaars'. Voor hem behoort dit 'niet tot de kern van de islam', maar hij zei zich te kunnen voorstellen dat buitenstaanders denken: "Wat een verschrikkelijke godsdienst."

Dergelijke uitspraken werden hem niet in dank afgenomen. Radicale moslimjongeren noemden hem 'schoothondje van de AIVD' of een 'monafiq', iemand die zich slechts voordoet als moslim. Intussen verweten rechtse publicisten hem een huichelaar te zijn: zogenaamd kritisch op de islam, maar in feite een wolf in schaapskleren.

De islamitische jongerenwerker Ibrahim Wijbenga voorspelde twee weken geleden in de Volkskrant al dat Elforkani het niet lang meer vol zou houden. "Ik vraag me echt af wanneer bij hem het elastiekje knapt. En wie zal hem opvolgen? Iemand die nauwelijks Nederlands spreekt?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden