Gegrilde courgette en gekke groentensoep

SANDRA BATS

De vegarevolutie is in volle gang. Met nieuwe recepten, rawfoodrestaurants en de vleesloze barbecue.

Vier het mooie zomerweer met een vleesloos grillfeest. De Vegetariërsbond heeft komende zaterdag, 7 juni, uitgeroepen tot nationale VegeQdag. Als opstapje naar een vleeslozer leven natuurlijk. Er zijn zat mogelijkheden: prik op een spies eens ananas, tempeh, tofu, champignons, courgette of aubergines. Vegeq'en is ook veel gezonder, zegt de Vegetariërsbond. "Je loopt minder risico op een voedselvergiftiging omdat het bij plantaardige producten minder snel fout gaat met de bacteriën." Bij cultureel centrum Djoj in Rotterdam geeft de bond zaterdag het voorbeeld met een veggie-barbecue voor zo'n 250 mensen.

www.vegetariers.nl

undefined

Vegafeiten op rij

Geen vlees dus. Lisa Steltenpool (1992) schreef er recent een heel boek over. 'De vegarevolutie; een onmisbare gids voor veganistisch eten'. Het bevat tips, recepten en heel veel achtergrondinformatie voor de gematigde en de hardcore veganist.

Het belerende vingertje van de Partij voor de Dieren duikt al op in het voorwoord, geschreven door Marianne Thieme. Een heilloze weg, noemt ze het eten van al die dierlijke producten. "Wanneer het westerse consumptiepatroon wordt overgenomen door mensen in armere landen, hebben we vier aarbollen nodig." Het klinkt nogal zwaar op de hand, maar Steltenpool wil dat de lezer inzicht krijgt in zijn eetgedrag. Een gemiddelde Nederlander eet in zijn leven zo'n 815 kippen, 725 vissen en 40 varkens. Al die beesten moeten worden vervoerd en daarmee wordt het broeikasgas CO2 uitgestoten, wat weer leidt tot een smeltende ijskap. Veganistisch eten bespaart per jaar nogal wat koolstofdioxide: een autorit Amsterdam-Peking.

De vega-almanak is aantrekkelijk geschreven, maar staat bol van de grote milieuvraagstukken. Het mestprobleem komt langs en dan wordt ook de zeebodem nog kaal geschraapt.

Iets anders waar de schrijfster zich aan stoort: alle dierlijke bijproducten. Karmijnrood, gemaakt van fijngestampte schildluizen, gelatine uit botten, vislijm uit visblazen, allemaal op de verpakking weggeschreven onder E-nummers. Achter in het boek geeft ze een opsomming van al die nummers, hun betekenis en waar de stof in wordt gebruikt. Gummibeertjes, drinkyoghurt, chocolade en kaas zijn allemaal uit den boze voor de veganist.

Het boek is een fijn naslagwerk voor de duurzame idealist die zijn vegafeiten graag op een rij heeft. En verder bladerend heeft de blik van de hippe jonge veganist Lisa Steltenpool gelukkig ook vrolijke kanten. Voor wie gewoon af en toe minder vlees wil eten en originele gerechten zoekt, met linzen, tofu of havermout, is er vanaf pagina 116 een uitgebreide verzameling recepten. Ze moedigen aan tot een revolutie in de keuken. Ook door de prachtige plaatjes en kekke namen als granola ontbijttrifle en skinny bosbessenmuffins.

undefined

Supers en toko's

Wie geen zin heeft zich in de keuken uit te sloven voor zo'n bagel met avocado-peppadewspread, kan de Vegamap gebruiken. Hierop staan 331 plantaardige plekken. Biologische supermarkten en toko's vegetarische lunchrooms en zelfs rawfoodtenten. De kaart is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme en Viva las Vega's (de club van Lisa Steltenpool).

www.vegamap.nl

undefined

Plantenrestaurants

Ook de gewone restaurants moeten mee in de vegarevolutie, vindt Boele Ytsma, alias De Planteneter, alias theoloog en twitterdominee. Hij is gestart met een actie om meer planten op de kaart te krijgen. Het vegagerechtje is volgens hem vaak iets met groente en heel veel kaas en ei. Plantaardig is er bijna niet. Voor wie mee wil doen: via zijn website zijn kaartjes aan te vragen met de tekst 'Heet planteneters welkom', om aan restauranteigenaars te geven. Op het kaartje staat een link naar een gratis rapport, met tips speciaal voor horecaondernemers. Als kers op de groentetaart kan Ytsma op verzoek een 'informatieve en inspirerende' presentatie geven over hoe een zaak het plantenetende publiek aan zich kan binden.

www.deplanteneter.nl

undefined

Kromme wortelsoep

Voor de vegan die de deur niet uit wil, maar ook geen ingewikkelde quinoastampjes kan maken, is er de verantwoorde 'gekke groenten'-soeplijn. De dames van Kromkommer, die al eerder opkwamen voor misvormde lelijke groenten, hebben nu verse soep in de aanbieding. Tweebenige wortels, hartvormige tomaten en te grote bietjes zitten fijngestampt in een zakje. Dat is veel duurzamer en gaat voedselverspilling tegen. Wageningen Universiteit schat dat tien tot vijftien procent van de groentes de prullenbak in gaat vanwege hun looks en dat vindt Kromkommer onaanvaardbaar. De soep is in drie smaken te koop bij speciaalzaken.

www.kromkommer.com

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden