Gegriefde Geesink eist een euro schadevergoeding van Blankert

Het gekrenkte IOC-lid Anton Geesink eiste via de rechter genoegdoening voor de jarenlange pesterijen van oud- NOC-NSF-voorzitter Hans Blankert. „Hij is altijd bezig geweest mij in een kwaad daglicht te stellen", meent Geesink die een schadevergoeding eiste van 1 euro.

De een is een selfmade-man, die zich zonder structurele opleiding opwerkte tot olympisch kampioen op de judomat en later tot sportbestuurder bij het internationaal olympisch comité IOC en NOC-NSF. De ander maakte naam in de bedrijfswereld en besloot zijn kennis als rasbestuurder in te zetten voor sportkoepel NOC-NSF. Toen de wegen zich kruisten in de sportwereld, werden ze als water en vuur.

Gisteren stonden oud-judoka Anton Geesink en voormalig NOC-NSF- voorzitter Hans Blankert lijnrecht tegenover elkaar voor de rechtbank in Rotterdam. Een normale begroeting tussen de twee vooraf bleek onmogelijk. Geesink voelt zich zwaar gekrenkt door de oud-topman van VNO-NCW, niet serieus genomen en onnodig grievend bejegend.

Blankert zat er na een slepende procedure van bijna anderhalf jaar wat ongemakkelijk bij. De uitlatingen die Geesink zo onprettig vond, hoorden nu eenmaal bij het spel in de sport. „Je moet in debatten tegen een stootje kunnen.” En de oud-judoka had zich -in zijn ogen- in de jaren daarvoor ook bepaald niet altijd van zijn fijnste kant laten zien.

Nadat Blankert in oktober 2003 bij NOC-NSF was vertrokken, spande Geesink een civiele procedure aan tegen de ex-voorzitter. De IOC-man was diep in zijn eer aangetast door de handelwijze van Blankert, die brieven van de oud-olympisch kampioen ongeopend terugstuurde, hem absoluut niet serieus nam, hem tijdens een vergadering van de sportkoepel aanduidde als ’A.G. te U.’ en over Geesink verklaarde dat hij de sport schade had toegebracht.

Blankert begreep gisteren nog steeds niet wat Geesink nu precies wilde. Zijn raadsman had grote twijfels bij beweegredenen van Geesink. Vooral de eis -een symbolisch bedrag van een euro- gaf in zijn ogen al aan dat het Geesink eigenlijk om de publiciteit en de beschadiging van Blankert ging. „Hij ziet een negatief middel om Blankert terug te pakken.” Blankert, cynisch: „Ik heb die ene euro al weggezet.”

Geesink voerde zelf ook het woord. „Ik heb de rechter erbij gehaald om een einde aan deze zaak te maken. Hij moet gewoon fatsoenlijk reageren. Blankert is altijd bezig geweest mij in een kwaad daglicht te stellen. Daar hebben ik, mijn vrouw en mijn familie veel onder te lijden gehad. Ik wil en kan het niet vergeven, ik kan en wil het niet vergeten”, zei de bijna 72-jarige Utrechter.

Blankert stelde dat hij de sportman Geesink altijd diep bewonderd heeft. „Ik heb in een jappenkamp gezeten. Toen Geesink in Tokio een Japanner in de houdgreep had en olympisch goud veroverde zag ik dat als een soort rechtdoening. De bestuurder Geesink is echter geen zwaargewicht. Hij ging altijd dwars in tegen wat wij als bestuur hadden afgesproken.”

Geesink betitelde onder meer NOC-NSF tijdens het bewind van Blankert als illegaal, omdat de statuten niet overeenkwamen met de eisen van het IOC. De kemphanen sloten nog tijdens de regeerperiode van Blankert een convenant waarin ze afspraken elkaar normaal te bejegenen. Volgens Geesink is Blankert daarna gewoon doorgegaan met het kleineren van het IOC-lid. „Ik wil van de rechter weten of het rechtsgeldig is als je je zo onnodig grievend over iemand uitlaat.”

De rechter deed nog een laatste poging om de twee met elkaar te verzoenen. Volgens de advocaat van Blankert heeft hij talloze malen geprobeerd de zaak te schikken. Zonder resultaat. Raadsman Kemper van Geesink liet niets aan duidelijkheid te wensen over: „Doe in godsnaam uitspraak in deze zaak.” Die komt er, op 27 april.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden