Gegoede burgerij te kijk

Anglo-Saxon Attitudes, 20.00 tot 21.25 uur, Nederland 3.

Met de beelden van die opgraving begint de driedelige Britse drama-serie Anglo-Saxon Attitudes, die de NOS vanavond en de komende twee vrijdagen uitzendt. Deze verfilming, onder de Nederlandse titel 'Op en top Engels', van het bijna vergeten boek van Angus Wilson wordt beschouwd als een tragedie en een zwarte komedie in een. Bijtend spottend worden de sociale gewoontes, passies en verdorvenheden van de Britse middenklasse geportretteerd.

Het verhaal, dat heen en weer vliegt tussen heden en verleden, begint, na de beelden van de opgraving in 1912, in de jaren vijftig als de rijke hoogleraar in de middeleeuwse geschiedenis Gerald Middleton terugkijkt op zijn leven. Hij heeft in menig opzicht gefaald. Het huwelijk met de Deense Inge is gestrand en de drie kinderen die hij bij haar had zijn van hem vervreemd.

Dollie, de vrouw van zijn beste vriend Gilbert Stokesay, heeft een einde aan een lange en hartstochtelijke verhouding gemaakt en heeft Middleton verlaten onder felle verwijten en met een stevige borrel op. Stokesay, die in de oorlog is gesneuveld, heeft hem lang geleden iets opgebiecht dat Middeltons positie als deskundige in het tijdperk van de middeleeuwen ernstig dreigde te ondergraven: de fallus, die de bisschop in zijn handen droeg is er door Stokesay stiekem bijgestopt.

Middleton heeft al die jaren het opgebiechte voor zich gehouden. Maar in de jaren vijftig gaan de historici betwijfelen of de vondst bij Melpham House destijds wel zo bijzonder is geweest. Uiteraard komen ze ook weer in aanraking met hun gezaghebbende collega. Middleton ziet daardoor zijn hele verleden weer aan zich voorbij trekken.

'Anglo-Saxon Attitudes', waarvan het scenario werd geschreven door Andrew Davies, die ook verantwoordelijk was voor 'House of Cards', past in de rij van voortreffelijk Engelse televisie-drama zoals Brideshead Revisited, The Singing Detective en The Naked Civil Servant. Het was het laatste grote drama-project van Thames Television, een van de toeleveraars van de commerciele tv-maatschappij ITV. Met de jaarwisseling verloor Thames zijn vergunning aan de maatschappij Carlton.

Zoals bij zoveel mooie produkties heeft Thames kapitalen moeten bijleggen op 'Anglo-Saxon Attitudes'. Om precies te zijn: ruim twee miljoen gulden. Maar dat bedrag was het Thames wel waard om in een wolk van lof het Britse tv-land te kunnen verlaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden