Gegnuif en hulde voor Frans kabinet

AMSTERDAM - Frankrijk heeft een nieuw kabinet: jeugdig, met nog nooit zoveel vrouwelijke ministers en zeer omvangrijk. Maar liefst 42 ministers of onder-ministers maken deel uit van de regering van Alain Juppé die vandaag voor het eerst aan het werk gaat.

HANS MASSELINK

Frankrijk krijgt nu te maken met een staatssecretaris voor Probleembuurten, een minister voor de Solidariteit tussen Generaties, een minister voor Sociale Integratie en de Strijd tegen de Uitsluiting. Maar de minister voor de Kwaliteit van het Leven bestaat niet meer.

Naast het gegniffel om de nieuwe namen zijn de commentaren op de regering Juppé vooral positief. De gemiddelde leeftijd van de ministers is ruim 48, vier jaar jonger dan de vertrekkende ploeg van Edouard Balladur. De jongste minister is 29 jaar (regeringswoordvoerder François Baroin) en de oudste 74 jaar (minister van Oudstrijders en Oorlogslachtoffers, Pierre Pasquini). Het dagblad Libération spreekt over een nieuwe generatie politici: “De krokodillen zijn met pensioen, de olifanten begraven.”

Nog nooit in de geschiedenis van de Franse Republiek telde een regering zoveel vrouwen: twaalf, van wie er acht de functie van staatssecretaris hebben (ter vergelijking: de regering Balladur telde drie vrouwen op 29 kabinetsleden). De vrouwelijke (onder-)ministers hebben geen sleutelfuncties. De belangrijkste is minister van gezondheid, Elisabeth Hubert (38), die op de vijftiende plaats staat in de pikorde. In Frankrijk tellen de vrouwen nauwelijks mee in de politiek. Slechts 5,3 procent van de burgemeesters en 6,1 procent van de parlementsleden zijn vrouw.

Om nog maar enkele andere cijfertjes te noemen: 29 leden hebben geen enkele ervaring als minister: Guy Drut, de minister van Jeugd en Sport, dankt zijn baan aan zijn populariteit als gouden medaillewinnaar 110 meter hordenlopen bij de Olympische Spelen (Montreal, 1976). Juppé heeft 9 ministers uit de vorige regering meegenomen. Van hen steunden er 5 Balladur in zijn mislukte campagne voor het presidentschap. De gaullistische RPR van president Jacques Chirac levert 21 kabinetsleen, de overkoepelende UDF van oud-president Valéry Giscard d' Estaing 17. Vijf hebben geen politieke achtergrond.

Juppé stond donderdag symbolisch te trappelen om te beginnen. Zes minuten eerder dan op het programma stond, klopte hij aan bij Hotel Matignon om afscheid te nemen van vertrekkend premier Balladur, de man die al zijn kaarten verspeeld heeft tijdens de verkiezingscampagne.

Het conservatieve dagblad Le Figaro is enthousiast over de regering die een goed 'evenwicht' laat zien tussen gaullisten en centristen en 'bravour' uitstraalt. Maar volgens het blad is het kabinet veel te groot. De kans bestaat dat de ministers elkaar voor de voeten lopen.

President Jacques Chirac en zijn regering-Juppé willen allereerst de werkloosheid (12,3 procent), de 'kanker van onze maatschappij' aanpakken. Chirac stuurde gisteren een noodbrief aan Senaat en Assemblée Nationale waarin hij naast de aankondiging van constitutionele hervormingen de oorlog verklaarde aan de werkloosheid.

Minister Alain Madelin (49) van economie en financiën, vormt een sleutelfiguur bij de bestrijding van de werkloosheid. Hij was minister van economische ontwikkeling onder Balladur en staat bekend om zijn puur liberale ideeën ('vrijheid, blijheid'). In 1968 was hij een extreem-rechts studentenleider in Parijs, die er genoegen in had om met zijn mede-studenten in te hakken op linkse revolutionairen. Deze ideeën heeft hij laten varen, zegt hij.

Naast Madelin zijn zes andere ministers belast met het sociale vraagstuk. Komende dinsdag presenteert Juppé zijn strijdplan tegen de werkloosheid. Bedrijven krijgen gedurende twee jaar 650 gulden per maand en vrijstelling van sociale lasten voor iedere langdurig werkloze die zij aantrekken. Werkloze jongeren kunnen een gerichtere beroepsopleiding verwachten.

De post van buitenlandse zaken gaat naar graaf Hervé de Charette de la Contrie (56), een trouwe hulp van ex-president Giscard d' Estaing en een voorstander van 'Maastricht'. De Charette was minister van volkshuisvesting onder Balladur, maar zette zich na diens nederlaag in de eerste ronde volledig in voor Chirac. Naast Charette is Michel Barnier benoemd tot minister voor Europese zaken. Barnier (44), een fervent 'Europeaan', werd befaamd als organisator van de Olympische Winterspelen in Albertville. Zijn benoeming was niet verwacht. Alom werd ervan uitgegaan dat Alain Lamassoure de post zou behouden.

Minister van defensie is Charles Millon (49), ook een 'Europeaan' in hart en nieren en afkomstig uit Giscards UDF. Even heeft hij zich kandidaat gesteld voor het Franse presidentschap, maar daar zag hij van af om zich in te zetten voor Chirac. Millon heeft weinig ervaring op het gebied van defensie, hij heeft om 'medische redenen' nooit gediend in het Franse leger.

Een andere bekende naam is die van de gaullist Jean-Louis Debré (50), die Charles Pasqua opvolgt op binnenlandse zaken. Zijn vader Michel Debré was de eerste premier van De Gaulle, zijn tweelingbroer Bernard was minister van samenwerking onder Balladur en lijfarts van president Franéis Mitterrand.

Jacques Toubon (53), Balladurs minister van cultuur die de invloed van de engelse taal op het Frans probeerde in te tomen (geen walkman, maar baladeur) gaat zich met justitie bezighouden. Deze hoge post krijgt hij als beloning voor zijn trouwe dienst aan Chirac.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden