Gegijzelde VN'ers weer vrij

AMSTERDAM - De drie VNmedewerkers die sinds vorige maand in Kaboel gegijzeld werden, zijn gisterochtend vrijgekomen. Hun gezondheidstoestand is goed.

Van onze redactie buitenland

De Filippijnse diplomaat Angelito Nayan, de Noord-Ierse Annetta Flanigan en de Kosovaarse Shqipe Hebibi werden vier weken geleden ontvoerd in een drukke straat in Kaboel. Mannen in camouflage-pakken sleurden de drie VNmedewerkers in een auto en reden daarna in hoge snelheid weg. De ontvoerders bleken leden van Jaish-e-Muslimeen (Leger van Moslims), een islamitische splintergroep.

De drie vrijgelaten VNmedewerkers waren in Afghanistan om te assisteren bij de presidentsverkiezingen, die in oktober werden gehouden. Na hun ontvoering verschenen zij op een video naast een gemaskerde strijder. De ex-tremisten overhandigden daarna de VN een lijst met hun eisen.

Ze wilden onder meer de vrijlating van 25 leden van de Talibanleden die in Afghanistan zelf vastzitten. Ook eiste de groep de vrijlating van álle Afghanen die in Guantánamo Bay worden vastgehouden. Gebeurde dat niet, dan zouden de gijzelaars worden gedood.

Na een maand van onzekerheid, kwam gisteren de ontknoping, waarvan overigens verschil-lende versies bestaan. Volgens de Britse omroep BBC moest er een militaire operatie aan te pas komen om het drietal vrij te krijgen. Eén van de ontvoerders zou daarbij zijn gedood, vier anderen zouden ernstig gewond zijn geraakt.

Een woordvoerder van de strijders zei tegen het Afghaanse Islamitische Persbureau (AIP) echter dat de Kosovaarse was vrijgelaten na een oproep van een islamitische zakenman uit Kosovo. Volgens de zegsman hebben de gijzelnemers de twee anderen laten gaan in ruil voor de vrijlating van 24 strijders van de Taliban. Een Afghaanse functionaris ontkende echter dat Kaboel is tegemoet gekomen aan eisen van de gijzelnemers.

De Afghaanse minister van binnenlandse zaken Ali Ahmad Jalali weigerde gisteren duidelijkheid te verschaffen over de plotselinge vrijlating. Wel verzekerde hij dat voor de groep niet is betaald en er geen eisen zijn ingewilligd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden