Gegevens van reizigers op website chipkaart niet veilig

Beeld epa

De website van OV-chipkaart is niet veilig. Door technisch probleem kunnen persoonlijke gegevens van OV-chipkaarthouders met een online-account zichtbaar zijn voor anderen, zo bevestigde een woordvoerster van het bedrijf achter de chipkaart Trans Link Systems vandaag. Sommige gegevens zijn te wijzigen.

Op ov-chipkaart.nl kunnen reizigers hun transactiegegevens inzien en hun saldo verhogen. Het lek openbaarde zich vorige week toen een kaarthouder een nieuw account aanmaakte. Hij kreeg daarbij zicht op de gegevens van twee andere kaarthouders, waaronder adresgegevens, e-mailadres en rekeningnummer. Sommige gegevens konden worden gewijzigd.

'Niet financieel gedupeerd'
Het bedrijf is de afgelopen dagen druk bezig geweest om het probleem op te lossen. Naar verwachting wordt het lek dinsdag gedicht. Het probleem kwam vorige week naar boven toen een gebruiker onbedoeld de gegevens van iemand anders op zijn scherm kreeg. "Hij maakte daarvan een print waardoor we relatief snel de oorzaak konden achterhalen. De afgelopen dagen hebben we de aanpassing al succesvol getest. Maandag is de laatste', zegt de woordvoerster.

Volgens haar zijn er geen signalen dat andere gebruikers last van het lek hebben ondervonden of dat ze financieel zijn gedupeerd. Door het euvel was het mogelijk om zowel namen, rekeningnummers als adressen van anderen te zien en te wijzigen, maar dat kon niet met wachtwoorden of gebruikersnamen.

Er zijn ongeveer 14 miljoen actieve OV-chipkaarten, aldus de woordvoerster. Ongeveer 2 miljoen mensen hebben een online-account hiervoor aangevraagd. Zij kunnen hiermee hun OV-zaken via internet regelen.

'Zorgelijk'
D66 vindt het zorgelijk dat opnieuw een beveiligingsfout naar boven komt met de OV-chip terwijl privacy juist zo belangrijk is. D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven wil van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) weten hoe lang dit probleem al speelt, hoe vaak het voorkwam en dat mensen van wie de gegevens is ingezien, daarover worden ingelicht. Daarna moeten er maatregelen komen om dit 'ernstige probleem' in de toekomst te voorkomen. Wat haar betreft worden alternatieven ontwikkeld voor het mobiel betalen van openbaar vervoer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden