Gegevens van 450.000 deelnemers loterijen inzichtelijk

null Beeld ANP
Beeld ANP

Gegevens van ruim 450.000 mensen waren lange tijd inzichtelijk via een hack in het computersysteem van drie goededoelenloterijen. Het gaat om de namen, adressen en mogelijk ook de telefoonnummers en e-mailadressen van deelnemers aan de BankGiro Loterij, de Postcode Loterij en de Vriendenloterij.

Redactie

De loterijen melden het lek maandag zelf in een advertentie in onder andere Trouw en op hun website. Daarin wordt nog gesproken van 600.000 deelnemers, maar dat aantal is later naar beneden bijgesteld.

Van "maximaal 900 deelnemers" zou bovendien het rekeningnummer en de geboortedatum zijn ingezien. De loterijen zeggen dat er geen aanwijzingen zijn dat de gegevens openbaar zijn gemaakt. De betrokkenen hebben een mail over het lek ontvangen.

Geschrokken

Het datalek is gevonden bij een extern bedrijf dat de post en de prijzen van de loterijen verstuurt. Het bedrijf, Open Offerte, had daarom toegang tot contactgegevens. De loterijen zeggen "geschrokken" te zijn van het lek.

Open Offerte bleek ook de gegevens van de prijswinnaars te hebben bewaard, terwijl was afgesproken dat deze zouden worden gewist. De goede doelen hebben de samenwerking opgeschort en het computersysteem buiten werking gesteld.

De loterijen hebben hun deelnemers gevraagd alert te zijn op mails of brieven met hun persoonlijke gegevens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden