Gefuseerd orkest verder als philharmonie zuidnederland

Foto ter illustratie Beeld anp
Foto ter illustratieBeeld anp

Het Limburgs Symfonie Orkest en het Brabants Orkest gaan samen verder als philharmonie zuidnederland. De nieuwe naam werd donderdag bekendgemaakt in Eindhoven.

Het fusieorkest krijgt twee vestigingsplaatsen: Eindhoven en Maastricht. De organisatie van de gezelschappen is sinds 1 januari al versmolten.

Na de zomer kan het publiek kennismaken met het gefuseerde orkest, dat door heel Zuid-Nederland gaat optreden. De eerste concerten zijn vanaf eind augustus in Valkenburg, Maastricht, Eindhoven en Den Bosch.

De zuidelijke orkesten zijn uit noodzaak gefuseerd, omdat ze ieder afzonderlijk geen subsidie meer kregen van het Rijk. Toen ze na aanvankelijke tegenstand akkoord gingen met de fusie, verleende staatssecretaris Halbe Zijlstra alsnog een bedrag van 7 miljoen euro per jaar.

Hoewel de gezelschappen in eerste instantie dus weinig trek hadden in de opgelegde samenwerking, benadrukken ze nu de voordelen. Het orkest 'biedt een seizoensprogramma dat groter, mooier en spectaculairder is dan voorheen mogelijk was', stelt de philharmonie in een verklaring.

Ook de educatieve programma's zijn uitgebreid. De musici hebben daar tijd voor omdat het orkest niet altijd in volle bezetting op het podium zal verschijnen.

De provincies Noord-Brabant en Limburg en de steden Eindhoven en Maastricht leveren ook een financiële bijdrage aan het orkest. Daarnaast heeft het orkest sponsors uit het bedrijfsleven en particuliere geldschieters, zoals het kabinet dat graag ziet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden