buitenland

Gefrustreerde Saakasjvili treedt af als gouverneur van Odessa

Michail Saakasjvili trad vandaag terug als gouverneur van de Oekraïense regio Odessa. Beeld AP
Michail Saakasjvili trad vandaag terug als gouverneur van de Oekraïense regio Odessa.Beeld AP

Voormalig president van Georgië Michail Saakasjvili is maandag afgetreden als gouverneur van de regio Odessa, in het zuiden van Oekraïne. In een verklaring beschuldigde hij hooggeplaatste figuren in Kiev ervan zijn pogingen om de corruptie aan te pakken te dwarsbomen.

Gert Jan Rohmensen

Onder hen zijn niet de minsten in Oekraïne. Saakasjvili noemt onder anderen de man die hem benoemde, president Petro Porosjenko. De afgetreden gouverneur beschuldigde de president ervan "persoonlijk twee clans in Odessa te steunen".

Michail Saakasjvili werd in mei 2015 door de Oekraïense president aangesteld als gouverneur van de regio rond de havenstad Odessa.

Saakasjvili, die bekendstaat als energiek maar ook impulsief en weinig compromisbereid, kreeg als belangrijke opdrachten mee om hervormingen door te voeren en de corruptie in Odessa aan te pakken. De stad staat naast haar architectuur, theaters, musea en zeehaven ook bekend als centrum van georganiseerde misdaad en werd door Saakasjvili al eens vergeleken met het Chicago ten tijde van Al Capone.

Obstructie
In de anderhalf jaar dat hij gouverneur was klaagde hij meermalen dat de leiding in Kiev werkelijke hervormingen tegenhield. Saakaasjvili had het regelmatig aan de stok met de lokale elite in Odessa en vooral met burgemeester Gennadi Troechanov, die hij van obstructie beschuldigde. Troechanov is lid van de partij van Viktor Janoekovich, de Oekraïense president die begin 2014 door een volksopstand werd verjaagd en nu naar verluidt in Rusland woont.

President Petro Porosjenko presenteert Mikhail Saakasjvili als nieuwe gouverneur van de regio Odessa in mei 2015. Beeld EPA
President Petro Porosjenko presenteert Mikhail Saakasjvili als nieuwe gouverneur van de regio Odessa in mei 2015.Beeld EPA

Vorig jaar december viel hij minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov aan op mogelijke corruptie tijdens een zitting van de nationale Raad voor Hervormingen. Avakov gooide daarop een glas water naar hem.

'In de kiem gesmoord'
Vanochtend liet Saakasjvili weten dat hij zich "opgelicht en moe" voelt. "We zien dat reactionaire krachten alles aanvallen wat vooruitstrevend is", zei de gefrustreerde ex-gouverneur in een video die hij op zijn Facebook-pagina zette. "We zien dat alle nieuwe ontwikkelingen in de kiem worden gesmoord." Saakasjvili stelde dat hij niet opgeeft en nu "een nieuwe fase in de strijd'' wil beginnen. Waar die uit bestaat, liet hij in het midden.

Het terugtreden van Saakasjvili is "een harde klap voor de hervormingsgezinde krachten in Oekraïne en een slecht signaal richting het Westen", zei politiek analist Vadim Karasjov in Kiev tegen persbureau AP. "De charismatische Saakasjvili heeft nu nog maar een optie: zich bij de oppositie voegen. En dat zou een nieuwe golf van protesten kunnen inluiden in Oekraïne."

Staatsburgerschap kwijt

Michail Saakasjvili was van 2004 tot 2013 president van Georgië. Hij slaagde erin de welig tierende corruptie in zijn land terug te dringen en pakte de georganiseerde misdaad hard aan. Ook reorganiseerde Saakasjvili de Georgische politie die bekend stond om het aannemen van steekpenningen.
Nadat zijn partij de parlementsverkiezingen in 2012 had verloren en duidelijk werd dat hij niet mee mocht doen aan de presidentsverkiezingen van 2013, verliet Saakasjvili zijn land. Toen hij vorig jaar gouverneur in Oekraïne werd pakte Georgië hem zijn staatsburgerschap af. Zijn uit Nederland afkomstige vrouw Sandra Roelofs bleef wel in Georgië wonen, en deed daar als kandidaat onlangs mee aan de parlementsverkiezingen.

De Georgische oud-president was een van de buitenlanders die na de revolutie in Oekraïne door president Porosjenko werd benoemd om de hervormingen in zijn land meer vaart te geven en zo de integratie met de Europese Unie te versnellen. Maar een aantal van hen trad al snel weer terug of werd ontslagen. Afgelopen februari hield minister van economie Aivaras Abromavicius uit Litouwen het voor gezien. Hij stelde dat de gevestigde krachten in Oekraïne het werk van zijn ministerie blokkeerden. Na hem volgde Natalia Jaresjko, de in de Verenigde Staten geboren minister van financiën.
Ook de door het Westen gesteunde premier Arseni Jatsenjoek werd de laan uit gestuurd. Hij werd vervangen door Volodimir Groisman, een benoeming die gezien wordt als een stap van Porosjenko om zijn macht te consolideren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden