Gefrustreerde Kamer steunt aanpak kabinet

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert na het algemeen overleg over repatrieringsmissie in Oekraine.Beeld anp

De Tweede Kamer ging vandaag in debat met minister Timmermans (Buitenlandse Zaken), minister Hennis (Defensie) en minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) over de gang van zaken rond de ramp met MH17. Het belangrijkste nieuws op een rij.

'Misschien morgen naar rampplek'
"Misschien, misschien, misschien kan het Nederlandse team morgen de rampplek bezoeken. Maar ik heb inmiddels geleerd om een slag om de arm te houden", zei minister Timmermans tijdens zijn beantwoording. Eerder bevestigde hij de belofte van Kiev voor een staakt-het-vuren op de rampplek. Gisteren kreeg de minister die belofte al in Kiev. Vandaag liet de Oekraïense president Petro Porosjenko ook aan premier Rutte weten alle medewerking te willen verlenen.

Timmermans zou Kiev 'duidelijk' gezegd hebben een staakt-het-vuren zo breed mogelijk te interpreteren. "Alleen een staakt-het-vuren op de rampplek is niet voldoende. We moeten er ook kunnen komen."

Het nieuws zorgde voor opluchting bij de fracties. Die hadden voor de beantwoording daden geëist van Oekraïne. "Nederland had toch een deal met Kiev?", zei PVV-Kamerlid Raymond de Roon. Volgens zijn D66-collega Sjoerd Sjoerdsma geeft het een 'diep gevoel van machteloosheid' dat de experts al drie dagen niet naar de rampplek kunnen. Het is 'zeer, zeer frustrerend' te zien dat Nederland voor toegang afhankelijk is van de separatisten die waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het vliegtuig, aldus Sjoerdsma.

Het Oekraïense regeringsleger is in het oosten van het land bezig met een offensief tegen de pro-Russische separatisten. Volgens Timmermans heeft Oekraïne de afgelopen dagen veel sneller militaire vooruitgang geboekt, maar is ook net over de grens in Rusland sprake van een flinke militaire opbouw. Oekraïne wil het eigen land weer onder controle krijgen. Timmermans zei dat hij niet de indruk heeft dat Oekraïne de Nederlandse aanwezigheid in het land misbruikt om militair voordeel te behalen.

Aantal Nederlandse slachtoffers naar 195
"We hebben vandaag wéér moeten vaststellen dat er nog een Nederlands slachtoffer is", zei Timmermans tijdens de beantwoording. Het gaat om een meisje van nog geen twee jaar met een dubbele nationaliteit. Ze reisde op een Indonesisch paspoort, maar bleek daarnaast ook de Nederlandse nationaliteit te hebben. Daarmee komt het totale aantal Nederlandse slachtoffers op 195 te liggen.

Timmermans werd overigens emotioneel toen hij vertelde over de hulp die door zoveel mensen wordt geleverd. "Wat zijn we een ongelofelijk mooi land", zei hij met een snik in de stem.

Minister Frans Timmermans tijdens het debat met de Tweede Kamer.Beeld anp

Kamer steunt het kabinet
De hele Tweede Kamer steunt de aanpak van het kabinet om nu eerst te proberen de resterende stoffelijke resten op de rampplek in Oekraïne en de persoonlijke bezittingen van de slachtoffers te bergen. Vrijwel alle fracties begrijpen het besluit van het kabinet om er geen militairen heen te sturen om het rampgebied veilig te stellen, omdat de risico's van zo'n militaire missie te groot zijn.

Wel maken Kamerleden zich zorgen over de veiligheid van de Nederlandse marechaussees en politiemensen die op de crashsite aan de slag willen. Tot nu toe konden ze daar echter niet komen, omdat het door gevechten in het gebied tussen separatisten en het Oekraïense regeringsleger te gevaarlijk is. Tijdens het debat uitten Kamerleden daarover hun frustratie.

Alleen Louis Bontes van Voor Nederland (VNL) vindt dat het kabinet al lang commando's en andere militairen naar Oekraïne had moeten sturen. Niet om oorlogje te spelen, maar om de stoffelijke overschotten van slachtoffers terug te halen. Een bewapende missie was te riskant, de ongewapende missie blijkt te onveilig, aldus Bontes. "Het resultaat is dat er niks gebeurt."

Opstelten hoopt op terughoudendheid advocaten
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie roept juristen op zich niet op te dringen aan nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Formeel kan de overheid niets doen tegen advocaten die een slaatje uit de vliegramp willen slaan. Maar 'we zullen erbovenop zitten', zei Opstelten. De Vereniging van Letselschade Advocaten had maandag al gewaarschuwd op te passen met buitenlandse advocaten die hoge schadevergoedingen beloven.

Volgens Opstelten zijn er nog geen echte signalen over 'ongewenste' juristen binnengekomen. De minister sprak al wel zijn afkeur uit over dit soort opdringerig gedrag.

De minister gaf tevens aan zich in te willen zetten voor een nationale herdenking van de vliegtuigramp in Oost-Oekraïne. Waar en wanneer is nog niet bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden