Geflopte Wiz mag het nog eens proberen

’King of Pop’ wijlen Michael Jackson heeft minder zijn best gedaan op een acteercarrière dan ’Queen of Pop’ Madonna, maar hij heeft toch een paar filmrollen op zijn naam staan; het meest cameo’s die onverwacht van enige zelfspot getuigen.

Zo leende Jackson in een aflevering van The Simpsons zijn stem aan Leon Kompowski, een psychiatrisch patiënt die denkt dat hij Michael Jackson is. Verder speelde hij piepkleine rolletjes als ’alien’ agent (alleen aanwezig op videoscherm) in ’Men in Black 2’ en ’Miss Cast Away’. En hij was Captain EO in Coppola’s ’Captain EO’.

Maar voor iets van persiflage had Jackson wel anderen nodig. Zijn eigen vrij onbegrijpelijke compilatiefilm ’Moonwalker’ is een en al zelfverheerlijking. Michael redt giechelend drie kinderen (onder wie Sean Lennon, zoon van John) uit handen van onduidelijke boeven, verandert in een reusachtige robot en laat zich steeds weer toejuichen door duizenden fans. ’Moonwalker’ biedt een kijkje in de kinderlijke ziel van een man die denkt dat hij Michael Jackson is, en die om zich heen alleen dat beeld gespiegeld ziet.

Zijn enige echte filmrol had ’Wacko Jacko’ echter ver voor ’Moonwalker’, toen hij als negentienjarige de vogelverschrikker speelde in Sidney Lumet’s ’The Wiz’ (1978), 2 september in een speciale vertoning te zien in Amsterdam in de open lucht. Geen meesterwerk verder, The Wiz. De Afro-Amerikaanse versie van de Hollywoodklassieker werd door de recensenten neergesabeld en flopte in de bioscoop. De destijds 33-jarige Diana Ross speelt Dorothy, een 24-jarige verlegen kleuterleidster die het niet meer ziet zitten met schoolkinderen en familie en die tijdens een sneeuwstorm op de gele stenen weg belandt, deze keer niet in Kansas maar in New York. Vogelverschrikker Michael Jackson, die zijn verstand kwijt is, gaat met haar mee op weg naar de tovenaar van Oz. De huilerige Ross is moeilijk te doorstaan, maar de springerige Jackson vormt een klein lichtpuntje in dit onbeholpen seventies-spektakel. Naar verluidt genoot Jackson van de rol die hem bevrijdde van vader en broers, en van zijn acne en gehate neus. De vermomming (inclusief strohaar en onderkin) hield hij soms op in het echte leven. Op de ’yellow brick road’ zette Michael Jackson de eerste stappen op weg naar onafhankelijkheid, maar later keerde hij weer om.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden