Geflikt

Ron van Huizen, directeur Terre des Hommes:

PIETER VAN DEN BLINK

Zoals allang bekend is, gaat het om een betreurenswaardig incident waarbij Terre des Hommes tijdens een televisie-uitzending deed voorkomen dat er meer nieuwe donateurs zich meldden dan daadwerkelijk het geval was. De reden was dat de opzet van het live-programma niet meer gewijzigd kon worden. Bij het behalen van een zeker aantal nieuwe donateurs zouden 'bekende Nederlanders' een act opvoeren. Dat wilden we laten doorgaan, al werd dat aantal niet bereikt. Reeds de volgende dag heeft Terre des Hommes toen de juiste cijfers naar buiten gebracht. Ik moet dus terughoudend zijn in mijn oordeel over de handelswijze van Artsen zonder Grenzen, want wat zij doen is in wezen precies hetzelfde: eerst vermeldden ze onjuiste cijfers, en nu trekken ze het boetekleed aan. Schuld bekennen is moedig. En overdrijven is kwalijk, dat moeten we niet doen.

Iets anders is dat de vergelijking met Terre des Hommes afkomstig is van Klaas van de Poll, voorzitter van de Vereniging van fondsenwervende instellingen (VFI). In die hoedanigheid wordt hij geacht ook de belangen van Terre des Hommes te behartigen. Ik ben zeer kwaad over zijn uitlatingen. Vanochtend heb ik de heer Van de Poll telefonisch laten weten dat Terre des Hommes haar lidmaatschap van de VFI onmiddellijk opzegt. De nietszeggende excuusbrief die hij me daarna stuurde, verandert daar niets aan.

Ik had toch al mijn twijfels over de aard en het nut van de VFI. Wat de aard van de organisatie betreft, is de hamvraag: kan het bestuur van een branche-organisatie in een sterk concurrerende markt het algemeen belang vertegenwoordigen terwijl dat bestuur individueel ook het belang moet vertegenwoordigen van haar eigen organisaties? Deze vraag heb ik Van de Poll voorgelegd omdat hij, behalve voorzitter van de VFI, ook directeur van de Nederlandse Kankerbestrijding is. Hoe denkt zijn bestuur, als vertegenwoordiger van de branche-organisatie én als vertegenwoordiger van een partij in die branche, om te gaan met belangentegenstellingen tussen de leden van de VFI?

Dat dergelijke tegenstellingen de kop opsteken is onvermijdelijk. Bijvoorbeeld: er wordt al enige jaren gesproken over een toenemende concurrentieslag in de non-profitsector. Om in deze strijd het kaf van het koren te scheiden, heeft het Centraal bureau fondsenwerving (CBF) een keurmerk ingesteld, dat na een onafhankelijke controle van de boekhouding aan een fondsenwervende instelling wordt verleend. Terre des Hommes behoort tot de eerste organisaties die het keurmerk ontvangen hebben. Andere organisaties, waaronder wellicht dezelfde die hun boekhouding niet in de openbaarheid wilden brengen, voldeden niet aan de normen van het CBF. Nu is mij gebleken dat de Vereniging van fondsenwervende instellingen invloed probeert uit te oefenen bij het CBF om de normen voor het keurmerk te versoepelen. De VFI wil zelfs een zetel in het bestuur van het CBF. Daardoor zou het CBF niet langer onafhankelijk zijn.

Ook het nut van de VFI als branchevertegenwoordiger laat zich betwijfelen. Terre des Hommes is al lid van een andere belangenvereniging, de Nederlandse Associatie voor Direct Marketing, Distance Selling en Sales Promotion (DMSA) in Amsterdam. DMSA heeft een aparte afdeling voor de charitatieve branche, en onderhandelt bijvoorbeeld namens de leden met de PTT over speciale posttarieven voor wervingsacties. De contributie van DMSA bedraagt tweeduizend gulden per jaar. Waarom zouden wij ook nog eens zesduizend gulden per jaar aan de VFI betalen. Wat Van de Poll me gisteren geflikt heeft, vind ik geen zesduizend gulden waard.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden