Gefileerde Tsipras blijft lachen in 'tempel van de democratie'

Tsipras in het Europese Parlement, gisteren. Beeld ap
Tsipras in het Europese Parlement, gisteren.Beeld ap

De Griekse premier Tsipras werd gisteren gefileerd door het Europese Parlement. De emoties liepen hoog op en het commentaar van de fractievoorzitters was niet mals. Maar Tsipras bleef lachen in wat hij 'de tempel van de democratie' noemde.

De uitslag van het referendum afgelopen zondag liet weinig aan de verbeelding over: meer dan zestig procent van de Grieken stemden tegen de hervormingsvoorstellen van de geldschieters. Maar dat democratie een verwarrende bestuursvorm is, bewijst de meer dan tachtig procent van de bevolking die de eurozone niet wenst te verlaten.

"Dat is precies waar de schoen wringt", legt Griekenlandcorrespondent Thijs Kettenis uit. "Afgelopen zondag hebben de 'ja-stemmers' voor Europa gestemd. En de 'nee-stemmers' tegen meer bezuiniging. Onder de Grieken bestond ook verwarring waar ze nu precies over stemden."

Staatstelevisie
Toch heeft Tsipras' optreden in 'de tempel van de democratie' bij de Grieken niet echt voor opschudding gezorgd. De staatstelevisie zond slechts de toespraak van de premier zelf uit en haakte af toen de fractievoorzitters hem begonnen te fileren.

Kwaliteitskrant Kathimerini had het voorval vandaag wel op de voorpagina, maar hield het bij een feitelijke beschrijving. 'Geïsoleerde positie Griekenland in het Europese Parlement werd duidelijk tijdens stormachtige vergadering', kopte de krant. De krant beschrijft hoe Tsipras eigenlijk alleen bijval kreeg van de extremere partijen.

Steun van de extremen
Zoals te verwachten was, kreeg het land steun van de Fractie van Verenigde Linkse Partijen, waar ook de eigen Syriza-partij deel van uitmaakt. Maar ook van Nigel Farage van het Britse eurosceptische Ukip en Marine Le Pen van het extreem rechtste Front National kreeg hij bijval. "Eigenlijk vinden de Grieken dat een beetje gênant", licht Kettenis toe.

De Grieken zijn ervan overtuigd dat Europa hun specifieke situatie niet voldoende begrijpt, volgens Kettenis. De liberale Belg Guy Verhofstadt, fractievoorzitter van Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa gaf hoog op over het afschaffen van de privileges die deel uitmaken van het Griekse belastingstelsel.

"Vooral het afschaffen van het belastingvoordeel voor scheepsmagnaten vinden de Grieken een enge gedachte", aldus Kettenis. "Zelfs de pro-Europese Grieken vinden het afschaffen die privileges 'tricky'. Naast toerisme is scheepvaart de belangrijkste pijler onder de Griekse economie. De Grieken vinden het onredelijk om scheepsmagnaten weg te zetten als profiteurs omdat ze ook zorgen voor veel werkgelegenheid. Ze zijn bang dat het afschaffen van de privileges voor scheepsmagnaten neerkomt op het kind met het badwater weggooien."

Gesprek van de dag
Al met al zijn de Grieken het niet geheel oneens met de fractievoorzitters die gisteren zo tekeer gingen tegen Tsipras, maar zolang de situatie in het land onzeker blijft kunnen ze zich er ook niet echt over opwinden. Het gesprek van de dag in Griekenland gaat nog steeds vooral over het dagelijkse leven: ligt er nog brood in de schappen en hoelang blijvend de banken nog gesloten, hoeveel geld komt er vandaag uit de pinautomaat. En vooral: hoe lang duurt het nog?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden