Geffen worstelt weer met namen gesneuvelde Duitsers

Opnieuw dreigt er rumoer in Geffen over het al dan niet gedenken van Duitse oorlogsslachtoffers. De Brabantse plaats kreeg twee jaar geleden een oorlogsmonument waarop naast de namen van Geffense slachtoffers ook de gevallenen aan Duitse kant zouden komen. De gemeente Maasdonk besloot uiteindelijk helemaal geen namen op het monument te zetten, na felle protesten van onder andere Federatief Joods Nederland.

Nu is het de Heemkundewerkgroep Vladerack die een 'herdenkings- en informatiebord' wil plaatsen bij de Geffense kerk, om een slag te herdenken waarbij vooral Duitsers sneuvelden.

"In de nacht van 10 op 11 oktober 1944 is hier zwaar gevochten. Die slag staat bekend als de Hel van Geffen", zegt Gerrit van den Helm van de werkgroep. "De kerktoren was van belang als uitkijkpunt over het vlakke landschap. De Engelsen hadden die in handen, maar de Duitsers hebben geprobeerd die terug te veroveren. Het was een van de laatste vertwijfelde aanvallen van de Duisters hier."

Bij de slag kwamen twaalf Duisters en één geallieerde soldaat om. Van den Helm denkt echter dat er meer Duitse slachtoffers vielen. "De lijken werden door de Duitsers zo snel mogelijk achter de linie teruggesleept."

Of er ook namen van Duitse soldaten op het bord komen, is nog niet bekend. "Misschien wel. We zijn nog bezig met het ontwerp", zegt Van den Helm.

"De storm die hierover opsteekt, zal dan wel meespelen in onze beslissing. We wachten het rumoer even af. Zelf zie ik geen probleem. Een informatiebord is toch iets heel anders dan een monument."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden