Gefêteerde arts loopt kans op vervolging

UTRECHT - De inspectie voor de gezondheidsheidzorg heeft farmaceutisch bedrijf Byk Nederland gedwongen een cursus voor Nederlandse huisartsen in een Italiaanse badplaats op de valreep af te gelasten.

De inspecteur die toezicht houdt op de naleving van reclameregels voor geneesmiddelen dreigde met een strafklacht tegen Byk als het bedrijf de cursus zou doorzetten. Er hadden zich bijna 500 dokters ingeschreven. Zij hebben een brief gehad van Byk dat de reis is geannuleerd.

Desondanks stelt de inspectie op last van het openbaar ministerie in Haarlem een onderzoek in naar de strafbaarheid van Byk. Alleen de artsen ontspringen vooralsnog de dans, omdat de cursus niet doorgaat. De inspectie had Byk gemeld dat de dokters zich zouden blootstellen aan strafvervolging als het evenement zou doorgaan.

De inspectie wil nu ook de beroepsbeoefenaars aanpakken voor overtredingen van de reclameregels. Er loopt al langer een onderzoek naar een slipcursus die de farmaceut Boehringer-Ingelheim aanbood aan artsen en specialisten, aansluitend op een presentatie over een bloeddrukmiddel. Ook hier zou sprake zijn geweest van ongeloorloofde 'gunstbetoning': de slipcursus was een veelvoud waard van wat bedrijven aan cadeautjes mogen uitdelen.

In de zaak-Boehringer-Ingelsheim zijn al ruim zestig artsen als verdachte gehoord. Het OM moet nog beslissen of het tot vervolging komt. Het zou voor het eerst zijn dat artsen voor het aannemen van gunsten worden vervolgd. Eerder dit jaar werd al wel het bedrijf Merk Sharp & Dohme veroordeeld tot een hoge geldboete voor het fêteren van artsen.

Volgens de inspectie was de bijscholing van Byk in het mondaine Sorrento bij Napels flagrant in strijd met de wettelijke regel dat artsen voor het bijwonen van een promotionele bijeenkomst slechts een 'gift' van maximaal 100 gulden mogen ontvangen. De deelnemers van Byk moesten een bedrag bijbetalen, maar dat was maar een fractie van de waarde van het uitstapje, waarin de vliegreis, verblijf in een zeer luxueus hotel en een excursie naar Pompeï was begrepen.

Byk is furieus. Het bedrijf houdt vol dat het zich wel aan de regels heeft gehouden. Tussen Byk en de inspectie ontstond een hooglopend meningsverschil over de vraag of de cursus in Sorrento een wetenschappelijk congres is of een promotiebijeenkomst van een farmaceutisch bedrijf. De inspectie vond dat laatste en oordeelde dat Byk de regels schromelijk schond. Byk houdt vol dat het om een wetenschappelijke bijeenkomst ging, die voor maximaal 1000 gulden kunnen worden vergoed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden