Geëvacueerde Groningers: we maken er maar het beste van

Groningers in de Tiggelhal. Beeld anp
Groningers in de Tiggelhal.Beeld anp

'We maken er maar het beste van', zegt Hedde Hoord. Hij zit in de Tiggelhal in Ten Boer en is geëvacueerd vanwege de kans op een dijkdoorbraak bij Woltersom aan het Eemskanaal. Hij blijft er met zijn vrouw en hond slapen. De evacués mogen van de veiligheidsregio nog niet naar huis, want de dijk is nog te kwetsbaar.

ANP / Redactie

De tientallen aanwezige evacués reageerden gelaten op de mededeling van burgemeester André van Nadort. Via tv-schermen in de Tiggelhal zijn ze de hele dag door de regionale zender RTV Noord op de hoogte gehouden van de situatie rond de dijk. 'Je hoopt anders, maar ik had al wel verwacht dat we niet terug konden', zegt Hoord.

Gewaarschuwd
'Ik ben er ook nog niet gerust op', vult Fré Rozema aan. 'Dit is al tientallen jaren een zwakke plek. We hebben ook heel vaak gewaarschuwd. Volgens mij is het er ook niet beter op geworden sinds ze van de zomer bomen bij de dijk hebben gerooid. Ik hoop maar dat 'ie het houdt!'

In de hal is het druk. De tientallen Groningers worden goed verzorgd en krijgen voldoende eten en drinken. De kinderen voetballen of maken een kleurplaat. Voor de ouders en ouderen zijn er kranten, puzzelboekjes, spelletjes en breisetjes. 'De opvang is goed geregeld', zegt Janny Wiersema. 'Ik wil alleen graag naar huis.' Maar dat mag niet. Voor de evacués breekt opnieuw een spannende nacht aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden