Geestelijken keren zich tegen Wim Eijk

'Kardinaal sluit levensvatbare kerken'

Een grote groep geestelijken uit het aartsbisdom Utrecht keert zich tegen het beleid van kardinaal Wim Eijk. In een petitie scharen 93 emeritus priesters, pastoraal werkers, diakens en dekens zich achter hun collega, priester Jozef Wissink. Wissink (emeritus-hoogleraar praktische theologie) verweet Eijk recentelijk in een open brief 'sektarisme' en 'dictatoriale trekken'.

In november sprak Eijk de verwachting uit dat het aartsbisdom over vijftien jaar niet meer dan ongeveer twintig kerken telt. Nu zijn dat er nog driehonderd. Maar teruglopende aantallen priesters en gelovigen eisen hun tol.

Volgens Wissink zou Eijk echter kerken willen sluiten die nog levensvatbaar zijn. Bovendien zou de aartsbisschop zich niets aantrekken van alternatieven die lokale gemeenschappen presenteren. Daardoor haken veel kerkgangers af, waarschuwt Wissink. Hij vermoedt dat het Eijk daar juist om te doen is. De kardinaal zou proberen een harde kern van trouwe gelovigen te behouden.

Jozef Wissink ontving een gepeperde reactie van het aartsbisdom. Hij zou een 'karikatuur' schetsen en van kardinaal Eijk een 'zondebok' maken. "Naar de reden kan alleen geraden worden, waarschijnlijk is het de pijn van afscheid moeten nemen van wat ooit was", aldus de woordvoerder van het aartsbisdom.

Tientallen emeriti betuigen Wissink nu steun. Volgens hun petitie hebben zij 'met instemming kennis genomen' van Wissinks open brief aan Eijk. 'We zijn overtuigd van de eerlijke en integere wijze waarop Jozef Wissink uitdrukking heeft gegeven aan zijn grote bezorgdheid over de ontwikkeling van het pastorale beleid in het aartsbisdom.'

Secretaris-generaal Hans Zuijdwijk van het aartsbisdom Utrecht laat in een reactie weten dat hij 'kennis neemt' van de kritiek van de emeriti. "Wij hebben onze visie besproken met alle beroepskrachten die het beleid gaan uitvoeren. Zij hadden unaniem erkenning voor onze analyse en onze oplossingen."

Volgens Wissink moeten parochies hun kerk mogen verhuren als concertzaal, bibliotheek of buurthuis. De inkomsten daaruit kunnen helpen de kerk open te houden. Als oplossing voor het priestertekort wil Wissink de paus vragen getrouwde mannen tot priester te wijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden