Geestelijken doen aangifte na Hitlergroet

De orthodoxe rabbijn Raphael Evers en bestuurslid Harry Polak van de progressieve joden hebben gisteren bij de politie in Amsterdam aangifte gedaan van discriminatie en belediging.

Evers en Polak liepen woensdag mee in een ’dialoogwandeling’ door Amsterdam-West, waarmee diverse Nederlandse religieuze leiders wilden laten zien dat godsdiensten op goede voet met elkaar staan. Tijdens de wandeling wierp een jongeman een voorwerp naar de geestelijken. Ook bracht hij de Hitlergroet en riep hij ’kankerjoden’.

Rabbijn Evers was naar eigen zeggen de ’meest herkenbare joodse vertegenwoordiger van het gezelschap’. Hij voelt zich ’gediscrimineerd, beledigd en gekwetst’, zegt hij. „Ik wil niet worden nageroepen vanwege mijn uiterlijk of geloof. Een Hitlergroet, of het scheldwoord ’kankerjood’ komt extra hard aan als je moeder bijna vergast was in Auschwitz.”

Op het moment van het incident heeft Evers ’wel iets gehoord’, maar alleen de contouren van de jongen waargenomen. „We waren druk in gesprek, en het was te veraf. Ik ben veel te naïef, je wilt het niet zien, dus loop je door. Pas op televisie zag ik wat er echt gebeurde. Dit soort dingen maken we vaker mee, maar meestal is er geen bewijs. Nu de jongen zo herkenbaar in beeld is, hoop ik dat de politie hem oppakt.”

Ook de andere deelnemers aan de dialoogwandeling zijn geschokt. Ze beraden zich nog op juridische stappen. Secretaris Klaas van der Kamp van de Raad van Kerken in Nederland zal de aangifte van Evers en Polak met een verklaring ondersteunen. „Wij laten hen niet alleen staan. Zodra je ziet hoe een andere religie gediscrimineerd wordt, raakt dat jou ook. Zo’n incident kun je niet wegwuiven. Dan zou onze wandeling niet geloofwaardig zijn. Daarom tillen we hier zwaar aan.”

Van der Kamp wil de wandeling niet mislukt noemen. „Wat wij probeerden uit te drukken wordt alleen maar pregnanter. Onze symbooldaad blijft staan. Maar dat die gelijk op de proef gesteld zou worden, had ik niet in het scenario staan.”

Van tevoren heeft de organisatie van de dialoogwandeling wel nagedacht over beveiliging van de geestelijken, zegt Van der Kamp. Maar hij wil daar verder geen mededelingen over doen. „Wij willen niet het beeld scheppen dat wie voor tolerantie staat zichzelf moet beschermen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden