Geestelijke zorgsector wil meerjarenplan niet tekenen

AMSTERDAM - GGZ Nederland, de branche-organisatie van instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, weigert haar handtekening te zetten onder de meerjarenafspraken die minister Borst (volksgezondheid) met de zorgsector wil maken.

Van een onzer verslaggevers

De meerjarenafspraken werden al in het regeerakkoord aangekondigd. Borst wil deze afspraken graag maken om verlost te zijn van het jaarlijkse geharrewar over de besteding van het beschikbare geld. Als de brancheorganisaties van de zorginstellingen hun handtekening onder de afspraken zetten, mogen ze bij tegenvallers niet meer bij het departement aankloppen. Maar daar staat iets tegenover: ze weten precies waar ze de komende jaren op kunnen rekenen.

En waar de geestelijke gezondheidszorg op kan rekenen, is volgens directeur F. Leenders van GGZ Nederland niet veel. “In de voorstellen van de minister staat wel iets over het veranderen van wetten en regels, zodat psychiatrische ziekenhuizen en riaggs beter kunnen samenwerken. Maar dat ligt zo voor de hand, dat we daarover wat ons betreft niet eens afspraken hoeven te maken.”

Er staat vooral veel níet in de plannen, aldus Leenders. “We krijgen dertig miljoen gulden extra om de bestaande wachtlijsten voor de riaggs aan te pakken. Maar dat stond ook al in het regeerakkoord. Dit voorjaar bleek uit onderzoek, waarvoor Borst zelf opdracht had gegeven, dat er in Nederland drie miljoen mensen met psychische problemen zijn. De vraag zal de komende jaren sterk toenemen, en we hebben geld nodig om daaraan te voldoen.”

Onder Paars I kreeg de geestelijke gezondheidszorg elk jaar 1,8 procent extra. In het huidige regeerakkoord staat een lager percentage: 1,25 procent. Te weinig, vindt Leenders. In het concept voor de meerjarenafspraken staan bijvoorbeeld voorstellen voor zorgvernieuwing, maar die mogen bijna niets kosten. Leenders: “Als we mensen buiten de klinieken willen behandelen, hebben we geld nodig om beschermende woonvormen te bouwen. Maar de komende vier jaar valt er weinig te bouwen. Alleen plannen die al helemaal juridisch zijn vastgelegd, kunnen doorgaan.” De geestelijke gezondheidszorg heeft meer geld nodig om de grootste knelpunten op te lossen, zegt Leenders. Vijftig miljoen in 1999, en dat bedrag loopt op tot ten minste 150 miljoen extra in 2002.

Minister Borst wil op 23 november, als ze met de Tweede Kamer gaat praten over het Jaaroverzicht zorg, graag meerjarenafspraken presenteren met handtekeningen van haarzelf en de hele zorgsector. Als ze niet met GGZ Nederland tot overeenstemming komt, valt dat plan in duigen. Leenders: “Maar ik vraag me af of we daar veel mee missen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden