Geestelijke verzorging

JEAN-JACQUES SUURMOND

Ik stop als geestelijk verzorger. Tien geboden die ik in mijn werk kreeg aangereikt:

undefined

I

Gij zijt door de Eeuwige, uw God, uit het slavenland geleid. Als geestelijk verzorger ben je vrij om, vanuit een innerlijke ruimte, aanwezig te zijn. Invoelend en objectief tegelijk, zoals de muziek van Bach. Je kijkt als het ware door de ogen van de ander hoe die het leven ervaart. Dan voelt die zich erkend en krijgt zelf innerlijk ruimte, waardoor iemand beter met tegenslag om kan gaan.

undefined

II

Gij zult een heleboel andere goden hebben. Mensen hebben vaak religieuze of levensbeschouwelijke opvattingen die niet tegen een crisis zijn opgewassen: 'Waarom moet mij dit overkomen?' Ken die overtuigingen en respecteer ze, maar breng tegelijk je eigen inzichten in. Zo gooi je het 'andere' als een steentje in de denkvijver. Er ontstaat beweging waardoor iemand tot een meer realiteitsbestendige spiritualiteit kan komen.

undefined

III

Gij zult de naam van uw God behoorlijk ijdel gebruiken. Steek vaak naar de diepte af, dat wordt van je verwacht. Mensen kunnen goede zorg krijgen en toch ongelukkig zijn: 'Wat heeft het nog voor zin?' Spreek met verdunde ernst: 'Hoe is het voor u om straks als een blaadje in Gods haar te vallen?'

undefined

IV

Gedenk de maandag, dat gij die heiligt. 'Soms voel ik me gewassen en soms schoongemaakt', zei iemand. Een geestelijk verzorger bevordert op werkdagen de 'stille waarden' van de zondag, zoals aandacht en respect.

undefined

V

Gij zult niet de overtuiging van uw vader en moeder vereren. Maak je voldoende los van wat je thuis hebt meegekregen aan geloof of levensvisie om je eigen spiritualiteit te ontdekken. Alleen dan kun je authentiek aanwezig zijn bij mensen die zoeken naar bezieling en zin.

undefined

VI

Gij zult illusies doden. Vaak spreken mensen over het hiernamaals als een feestje waar ze hun dierbare doden terug zullen zien. Tegelijk worden ze geplaagd door twijfel aan die banale voorstelling. Vertel dat ze hun geliefden zullen zien zoals God ze ziet: als ontzagwekkend.

undefined

VII

Gij zult niet het ene oog van het andere scheiden. Ons natuurlijke (medische) oog ziet bij dementerende ouderen alleen aftakeling. Pas met het tweede, spirituele oog zie je ook diepte - 'meer dan wat er is'.

undefined

VIII

Gij zult tijd stelen voor het gebed. Word je moe van de koetjes en kalfjes en vermoed je dat er meer speelt? Stel dan voor om te bidden. Wonderlijk hoe snel mensen dan bij diepere lagen komen en vertellen wat hen echt bezighoudt. (Tip: dit werkt niet bij ongelovigen.)

undefined

IX

Gij zult een vals getuigenis spreken. Praat positief over de zorg, ook als je weet dat er weleens wat misgaat. Mensen kunnen hun kritiek op de zorg vaak moeilijk uiten omdat ze daarvan afhankelijk zijn. Als geestelijk verzorger ben je een container (vrijplaats) waarin ze veilig hun klachten kunnen dumpen. Vaak wordt dan ook 'het verhaal achter het verhaal' duidelijk.

undefined

X

Gij zult van uw naaste begeren zijn vrouw, zijn dienstknecht en zijn rund. Want je wilt alles van de ander weten, zijn of haar levensverhaal. In een vertrouwensrelatie kunnen levensvragen duidelijk worden. 'It takes a process to know a process.' Velen worden zich pas in een ontregelende situatie bewust van hun eigen diepte. Voor een geestelijk verzorger is daarom elke crisis een spirituele kans. Waarmee we terug zijn bij Bach. Zoals alle kunst, gaat ook levenskunst van 'au'.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden