'Geestelijke verzorging hoort in standaardpakket'

AMSTERDAM - Volgens drs. M. Bos, directeur zorg van Zorgverzeraars Nederland, hoort geestelijke verzorging thuis in het standaardpakket van elke zorginstelling. Dat zei hij deze week op het jaarlijkse symposium van de Vereniging van Geestelijk Verzorgers in Zorginstellingen (VGVZ) in Amersfoort.

In een tijd van schaarste in de gezondheidszorg is de aanwezigheid van geestelijke verzorging 'een verademing', zei Bos. Onder cliënten en patiënten bestaat volgens hem 'duidelijk behoefte' aan geestelijke zorg. ,,De professie blijkt veel deskundigheid in huis te hebben. Geestelijke verzorging is een welkome aanvulling op de kwaliteit van de zorg, want deze heeft niet alleen te maken met toegankelijkheid, wachtlijsten, solidariteit en betaalbaarheid, maar vooral ook met bejegening en het goed luisteren naar de vraag van cliënten en patiënten.''

Het is volgens Bos winst dat de beroepsvereniging in haar nieuwe beroepsstandaard duidelijk maakt welke deskundigheid het 'eigene' is van de geestelijke verzorging.

Daarmee verwees hij naar de nieuwe standaard die door de Algemene Ledenvergadering werd aangenomen. Vanaf de oprichting van de VGVZ in 1971 heeft de geestelijke verzorging een gestage ontwikkeling doorgemaakt. Werkten geestelijke verzorgers eerst vanuit hun eigen (kerk)genootschap, nu zijn ze in dienst van de zorginstellingen. Ze streven naar een 'binnen de zorg geïntegreerde functie' met als doel: het bieden van begeleiding en hulp bij zingevingsvragen. In opkomst is de geestelijke verzorger die de instelling adviseert in ethische en/of levensbeschouwelijke kwesties.

Nu er een beroepsstandaard is, wil de VGVZ overgaan tot wettelijke registratie van geestelijk verzorgers. De titel 'geestelijk verzorger' is tot nu toe niet beschermd. Om deze registratie mogelijk te maken zal de vereniging drie commissies benoemen.

De Vereniging van Geestelijk Verzorgers telt op dit moment 770 leden, werkzaam in alle sectoren van de gezondheidszorg. Ze opereren vanuit een protestantse, rooms-katholieke, humanistische, joodse, islamitische of hindoe achtergrond. Op het symposium waren ruim 200 leden aanwezig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden