Geestdrift musea beloond

Acht miljoen van minister voor instellingen die eilandjes verlaten

Steeds meer musea gaan samenwerken. Om kosten te besparen en nieuw publiek te trekken. Maar die samenwerking zoeken ze vooral met andere musea of organisaties binnen de culturele sector. Een gemiste kans, vindt minister Bussemaker (OCW). Musea moeten ook toenadering zoeken tot andere branches.

Zo werkt het Natuurhistorisch Museum Rotterdam samen met het Wereld Natuur Fonds. "Ik wil wel meer van die vreemde eenden zien", zei de minister gisteren in het Havenmuseum in Rotterdam.

Daar werd bekend welke twaalf plannen als eerste zijn gehonoreerd met geld uit de pot die de minister beschikbaar heeft gesteld om samenwerking in de museumwereld te stimuleren. Dat is nodig om de sector sterker te maken. Met minder subsidie en meer concurrentie op de vrijetijdsmarkt zullen de musea structureel hun eilandjes moeten verlaten.

Tot 2017 is acht miljoen euro te verdelen onder de musea met de beste ideeën. In dat jaar is samenwerking de norm en zullen musea veel meer dan nu gebeurt samen moeten aankopen, elkaar objecten moeten uitlenen, depots delen, tentoonstellingen maken en samenwerken op het gebied van onderzoek en educatie.

De Raad voor Cultuur adviseerde de minister vorig jaar om de samenwerking dwingend voor te schrijven. Er lag al een blauwdruk klaar voor de 'ketens' die musea moesten vormen. Maar de minister zag geen heil in dwang. Belonen werkt beter dan straffen, meent ze. En daarom kwam er ook geen strafkorting voor onwillige musea, maar een pot met geld voor de musea met de beste plannen. En dat werkt, want het barst ineens van de nieuwe initiatieven waarbij musea bereid zijn om buiten de gebaande paden te treden.

De twaalf beste plannen werden gisteren beloond met in totaal een miljoen euro. Voor deze eerste ronde hadden 22 musea voor ruim 2,4 miljoen euro aangevraagd bij het Mondriaan Fonds, dat belast is met de verdeling van het geld.

Bussemaker is tevreden over de 'geestdrift' waarmee musea naar samenwerking zoeken. Wel ziet ze graag meer initiatieven van musea buiten de Randstad.

Samenwerking loont

De gehonoreerde ideeën voor duurzame samenwerking zijn zeer divers en variëren van concrete plannen tot onderzoeksvoorstellen. Zo krijgt het Natuurhistorisch Museum Rotterdam een bijdrage van het ministerie voor het idee om via samenwerking met het Wereld Natuur Fonds nieuw publiek aan te spreken.

In Limburg gaan zestien musea met Huis voor de Kunsten Limburg onderzoeken hoe ze hun collecties goedkoper kunnen beheren door bijvoorbeeld depots te delen.

Het Maritiem Museum en Havenmuseum in Rotterdam gaan samen met het bedrijfsleven en het Scheepvaart- en Transportcollege van de Leuvehaven de 'maritieme schatkamer' van de stad maken.

De Museumvereniging krijgt geld om uit te zoeken hoe de collecties van musea mobieler en daarmee zichtbaarder kunnen worden.

Het Letterkundig Museum en het Huygens Instituut worden beloond voor het idee om via een online platform het literaire erfgoed bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden