Geest van Parijs leeft in Nederland

Vorig jaar december sloeg de wereld in Parijs de handen ineen. Het resulteerde in een ambitieus klimaatakkoord, dat de leefbaarheid van de aarde moet garanderen. Sindsdien blijkt dat de 'geest van Parijs' nog steeds leeft. Het VN-klimaatverdrag is inmiddels door de belangrijkste landen geratificeerd. Sectoren, die decennialang buiten beeld wisten te blijven, kunnen zich niet langer drukken. Zo maakte, na zes jaar onderhandelen, de burgerluchtvaart eerder deze maand in Montreal afspraken over het terugdringen van de CO2-emissie. Ook deze maand sloten 200 landen in het Rwandese Kigali een akkoord over beperking van fluorkoolwaterstoffen, gassen voor koelkasten en airconditioners. Die stoffen zijn duizenden keren schadelijker dan CO2.

Ook in Nederland leeft Parijs, zo blijkt uit het enthousiasme waarmee bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zich gisteren presenteerden op de Nationale Klimaattop. Deze top bood de deelnemende partijen een mooi podium om zich van hen groenste zijde te laten zien. NS-president directeur Roger van Boxtel maakte daar bekend dat de NS een jaar eerder dan gedacht geheel overstapt op groene stroom.

De top in Rotterdam was ook de plek om initiatieven te lanceren, zoals het plan van de bos- en houtsector om liefst 100.000 hectare bomen extra aan te planten. En 39 grote ondernemingen, waaronder Siemens, Van Oord en Shell, deden een oproep voor een 'Deltaplan' om de energietransitie tot een succes te maken, inclusief een Klimaatwet én een minister van klimaatzaken.

Plannen genoeg dus. Maar waar het klimaat vooral wat aan heeft is de uitvoering en dat vergt veel meer dan een Nationale Klimaattop.

Natuurlijk is het interessant als Greenpeace en Shell samen willen werken aan een duurzame samenleving, zoals het organiserende ministerie van infrastructuur en milieu gisteren verheugd twitterde vanaf het 'klimaatbal'. Zolang een duurzame samenleving voor Greenpeace echter vooral betekent dat Shell direct moet stoppen met alle olie- en gasboringen, is daar per saldo niet zoveel van te verwachten. Pas na 2020 wil het bedrijf echt investeren in duurzame energie. Zo is het ook een misser dat de landbouw buiten de plannen van de hout- en bouwsector is gehouden. Boeren bezitten de grond die nodig is voor de bomenplant. En waar vroeger de VVD zeer gevoelig bleek voor wat het grote bedrijfsleven bewoog, negeerde premier Rutte in Rotterdam openlijk de oproep om toch vooral het initiatief voor de Klimaatwet te steunen. Na de eerdere steun van het Planbureau voor de Leefomgeving en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid aan dit plan is toch vooral de vraag: waar wacht de premier eigenlijk nú nog op?

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden