Verkiezingen

Geert Wilders zet loyale vrouwen hoog op PVV-lijst

null Beeld ANP
Beeld ANP

De PVV-lijst wordt als altijd aangevoerd door Geert Wilders. Vlak daarachter komen twee zeer loyale vrouwen.

Wilma Kieskamp

Geert Wilders gaat de verkiezingen in met een partij die een nieuw profiel uitstraalt: de nummer 2 en 3 op de lijst zijn vrouwen, die zich loyaal hebben betoond. Naast Fleur Agema (40), die al jaren de vaste nummer 2 is op de lijst, lanceert Wilders als nieuw gezicht de juriste Vicky Maeijer (30). Ze werkt al tien jaar voor de PVV, de laatste twee jaar als Europarlementariër.

Wilders presenteerde zijn 'Geerts Angels' gisteren in de Telegraaf. Gisteravond twitterde hij de definitieve lijst. Kamerlid Lilian Helder is op plek negen de derde vrouw in de toptien. De vorige nummer 3, Martin Bosma, is gezakt naar de zesde plaats. Volgens Wilders passen de kandidaten goed bij de partij, omdat die een steeds breder publiek trekt. "De achterban loopt van laagopgeleid tot hoogopgeleid, van man tot vrouw, van autochtoon tot allochtoon."

Nieuwkomer Vicky Maeijer geldt als zeer loyaal aan Wilders, en als teruggetrokken. In het Europarlement was ze het minst zichtbare lid van de PVV-fractie. Haar enige optredens zijn in de anderhalve minuut spreektijd waar elke Europarlementariër recht op heeft. "De EU verandert in een dictatuur waar geen ruimte is voor afwijkende meningen", sprak ze in december nog, voorlezend van papier, om direct daarna te vertrekken. Aan debatten doen de PVV'ers niet mee in Brussel. De spreektijd wordt vooral gebruikt om er YouTube-filmpjes van te maken, voor de achterban.

Zeemeermin

Vicky Maijer groeide op in Capelle aan den IJssel. Tijdens haar studie rechten ging ze werken voor PVV-Kamerlid Louis Bontes, die later de fractie verliet. Als 24-jarige werd ze door Wilders naar Zuid-Holland gestuurd om daar de fractie in de Provinciale Staten te leiden. Drie jaar later stapte ze over naar het Europarlement. Binnen de PVV-top is ze geliefd. Dion Graus (buiten de toptien, op plaats twaalf) noemt haar 'onze zeemeermin'. Harm Beertema vond dat ze 'een vleugje glamour' bracht 'in de wat seksloze provinciepolitiek'.

Het is de vraag of Maeijer in campagnetijd aan het woord zal komen. Haar standpunten zijn onbekend, omdat ze op sociale media alleen berichten van Wilders zelf doorgeeft. Dit past in de strakke mediastrategie van de PVV, waarin alleen Wilders naar buiten treedt. Voor Agema is er niets veranderd. Zij stond bij alle verkiezingen op nummer 2. Volgens Wilders dankt zij die positie dit keer ook aan haar onderwerp, de zorg, waar de PVV zich op wil profileren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden