Geert Wilders op zoek naar de camera

De leider van de PVV bezocht zaterdag Spijkenisse. Ook buitenlandse journalisten wisten die plaats te vinden.

Omringd door zeven beveiligers loopt Geert Wilders zaterdag vanuit een zijstraat de markt in Spijkenisse op. Zijn auto staat even verderop. Ruim vijftig belangstellenden geven hem een applausje en een man roept hem toe dat hij president moet worden.


De meute met Wilders, politieagenten, media en aanhangers schuifelt over de markt. Een normale partij houdt een congres waar het verkiezingsprogramma in overleg met de leden wordt vastgesteld. De PVV niet. Die partij heeft alleen Geert Wilders als lid en hij bepaalt in zijn eentje de koers. Wie geen partijdemocratie heeft en het podium van een bijeenkomst van de eigen vereniging mist, moet op een ander moment in de schijnwerpers zien te komen. Wilders daalt in de peilingen. Hij laat dus het getwitter even voor wat het is en deelt folders uit aan het publiek.


Hier en daar strooit de lijsttrekker van de PVV met wat woorden en hij gaat een paar keer met fans op de foto. De meeste tijd neemt hij voor de enorme hoeveelheid camera's, vooral van buitenlandse media. Van het plaatselijke Spijkviews tot het Duitse ZDF en het internationale persbureau Reuters - massaal willen ze beelden nu Wilders voor het eerst in deze campagne op straat verschijnt.


De zwagers Jasper van Est (31) en Wesley Macquine (25) kijken toe en vinden het mooi. Zij hebben ook kritiek. "Luister eens wat meer naar elkaar. Dat geldt ook voor Wilders", zegt Jasper. Hij meent wel dat er 'te veel moslims' zijn in Nederland en dat allochtonen zich meer moeten aanpassen. Hij verhuisde uit Rotterdam vanwege 'de buitenlanders'. De Koran en moskeeën verbieden, zoals Wilders wil, vindt Wesley wat overdreven.


Jan en Carla van Buren, 68 en 63 jaar, menen dat het in Nederland niet goed gaat. Vooral vanwege 'persoonlijke dingen'. Zo woonde Jan met zijn ouders tot zijn drieëntwintigste in het buitenland en hij ontvangt daarom minder AOW dan normaal, zegt hij. "Terwijl wij als binnenschippers altijd hard hebben gewerkt." Moslims in Nederland vindt het echtpaar in Nederland ook wel een probleem. Maar in hun eigen omgeving zit het toch anders. De mensen een deur verder zijn moslim. "De beste buren van de wereld", weet Carla van Buren.


Een klein groepje jonge demonstranten staat tussen de PVV-aanhangers en houdt papier omhoog met teksten als 'Laat je niet bang maken' en 'Vluchtelingen welkom'. Intussen heeft het gedrang zich een paar meter verplaatst. De zwerm van Wilders legt honderd meter af in ruim een half uur en dan vertrekt hij weer.

Edith Schippers preekt over verbinding

VVD-minister Edith Schippers heeft in haar 'Preek van de leek' gisteren een oproep gedaan om minder veroordelend over elkaar te spreken, en meer 'verbinding' te zoeken met elkaar.


Schippers - gedoopt, nu atheïst - sprak in een afgeladen Paaskerk in Baarn over het Bijbelverhaal van de vrouw die op overspel was betrapt. Daar stond steniging op. "Wie van jullie zonder zonde is, laat die als eerste een steen naar haar werpen", zei Jezus tot de schriftgeleerden en farizeeërs die de vrouw naar hem hadden gebracht.


Schippers trok het verhaal naar het heden: "Wij stenigen niet. Wij twitteren gewoon wat in ons opkomt." Voor de ontmoeting en het contact dat zij daar tegenover stelt, gebruikte ze het woord 'verbinding'. Ze noemde het een beetje een 'modewoord' maar kwam ook met een concrete invulling: verbinding is volgens haar dat wat Jezus deed met de overspelige vrouw en de farizeeërs. In de woorden van Schippers: "Niet wegkijken. Je actief met de situatie bemoeien. Omzien naar de ander." Als iedereen op die manier handelt, dan is verbinding volgens Schippers geen loos begrip meer, maar een daad. "Die ons land heel hard nodig heeft."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden