Geert Wilders blaast cartoonwedstrijd af

Geert Wilders tijdens een bezoek in Londen bij een bijeenkomst van aanhangers van de extreem-rechtse leider Tommy Robinson. Beeld AFP

Geert Wilders heeft besloten de cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed niet door te laten gaan. Dat heeft de PVV-leider donderdagavond in een verklaring op Twitter laten weten.

"Om het risico op slachtoffers van islamitisch geweld te vermijden, heb ik besloten de cartoonwedstrijd niet door te laten gaan. Veiligheid van mensen gaat voor alles," laat hij in de verklaring weten. 

Wilders was van plan om op tien november een tekenwedstrijd in de Tweede Kamer te organiseren. De wedstrijd zou in het afgesloten deel van de Tweede Kamer gehouden worden. In het publiekelijke gedeelte mogen alleen politiek-neutrale tentoonstellingen plaatsvinden. 

Ophef in de islamitische wereld

"De dreigementen naar aanleiding van de cartoonwedstrijd lopen de spuigaten uit," begint Wilders in zijn verklaring. Deze week werd nog een man in Den Haag op gepakt die een aanslag wilde plegen op Wilders vanwege de wedstrijd. 

De 26-jarige man, met alleen een Pakistaans paspoort op zak, werd dinsdag aangehouden op het Centraal Station van Den Haag. Vandaag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat de man nog zeker veertien dagen vast blijft zitten. Het OM verdenkt de man van het voorbereiden van een moord met terroristisch oogmerk en van opruiing. In een Facebookfilmpje, waarin hij in het Urdu - de Pakistaanse taal - een aanslag lijkt aan te kondigen, riep hij anderen op hem daarbij te steunen.

20.000 euro op Wilders' hoofd

De fatwa waar de PVV-leider het over heeft in zijn verklaring, is volgens de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) uitgesproken door de Pakistaanse oud-cricketspeler Khalid Latif. In een video op sociale media maakte hij bekend 20.000 euro op het hoofd van 'godslasteraar' Geert Wilders te zetten.

De PVV-leider is daar onlangs door de NCTV over ingelicht. Volgens een woordvoerder is het de eigen beslissing van Wilders geweest om de cartoonwedstrijd af te blazen.

Niet alleen in Nederland zorgde het plan voor veel ophef. In Pakistan zijn duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de PVV-leider en Nederland. De regering in Pakistan riep de afgezant van Nederland op het matje. "Diepe zorg is overgebracht over deze moedwillige en kwaadaardige poging om de islam in een kwaad daglicht te stellen," aldus het ministerie van buitenlandse zaken in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

Taliban

De Taliban hebben Afghaanse militairen opgeroepen Nederlandse militairen die in Afghanistan actief zijn aan te vallen, in reactie op de cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed van Geert Wilders. De oproep kwam donderdag kort voordat Wilders de wedstrijd afblies.

In een verklaring noemde de belangrijkste woordvoerder van de Taliban de wedstrijd een 'godslasterlijke en vijandige actie'van Nederland tegen alle moslims. Afghaanse veiligheidstroepen die "echt menen dat zij moslims zijn of zich verbonden voelen met de islam moeten hun wapens richten op Nederlandse troepen', aldus de verklaring.

Een woordvoerder van het ministerie van defensie laat weten dat de militairen zoveel mogelijk binnen blijven. Ze verlaten alleen het kamp als dat 'hoogst noodzakelijk' is. Voordat er een nieuw besluit komt wil defensie eerst zicht krijgen op de ernst van de dreiging. In Afghanistan zitten momenteel ongeveer honderd militairen.

Rutte neemt afstand

Een week geleden zag de Nederlandse regering zich genoodzaakt om Pakistan en andere landen duidelijk te maken dat het kabinet niet betrokken is bij de cartoonwedstrijd van PVV-leider Wilders over de profeet Mohammed. Premier Rutte denkt dat Wilders hiermee wilde provoceren en dat hij niet uit is op een goed debat. "Ik vind respect een belangrijke zaak," zei Rutte. "Toch verdedig ik hartstochtelijk zijn recht om dit te doen. Ik ben zelf een christelijk gelovige en mijn symbolen worden dagelijks in cartoons belachelijk gemaakt. Je moet tegen een stootje kunnen in een westerse samenleving."

Reisadvies Pakistan

Vanwege de onrust die de cartoonwedstrijd in islamitische landen had veroorzaakt, scherpte het ministerie van buitenlandse zaken het reisadvies naar Pakistan aan. Nederlanders die in Pakistan zijn, wordt aangeraden om een laag profiel aan te houden. Ook moeten ze alert zijn op demonstraties.

Lees ook:

Wilders' cartoonwedstrijd is voer voor Pakistaanse islamisten

De protesten tegen Wilders in Pakistan vormen een test voor de nieuwe premier Imran Khan. Maakt hij een vuist tegen de politieke invloed van radicale islamisten?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden