Geert Mak schrijft boekenweekgeschenk

Non-fictie-auteur Geert Mak gaat het boekenweekgeschenk 2007 schrijven. Een opvallende keuze. Alleen de historicus J. Presser ging hem voor. Hij schreef in 1957 'De Nacht der Girondijnen'.

Dat iemand die het genre non-fictie beoefent nu is gevraagd “betekent dat essays en geschiedschrijving als serieuze onderdelen van de letteren worden beschouwd“, zegt publicist Paul Scheffer, Maks opvolger als buitengewoon hoogleraar grootstedelijke problematiek aan de Universiteit van Amsterdam.

Maks historische werken zijn ongekend populair. En als hij optreedt trekt hij volle zalen. Voor 'Hoe God verdween uit Jorwerd' kreeg Mak de Henriëtte Roland Holstprijs. 'De eeuw van mijn vader' en 'In Europa' werden bekroond met de Publieksprijs. In 1998 schreef Mak het Boekenweekessay 'Het ontsnapte land'.

Sinds zijn pamflet 'Gedoemd tot kwetsbaarheid', (februari 2005) over Nederland na de moord op Theo van Gogh, is Mak in sommige kringen omstreden geraakt. Hij vergeleek het projecteren van koranteksten op lichamen in de film 'Submission' met de techniek van nazi-propagandist Joseph Goebbels. Het boekje leidde tot heftige discussies. Ook met Paul Scheffer. ,,Ik heb weliswaar mijn debatten met hem gehad naar aanleiding van dat pamflet“, zegt Scheffer, “maar ik gun het hem van harte. Iedere interessante schrijver is onderwerp van polemiek en Mak is dus een interessante keuze.“

Het thema van de boekenweek is humor. Onder het motto 'Lof der Zotheid - Scherts, Satire en Ironie' wordt de boekenweek van 14 tot en met 24 maart 2007 gehouden. Het motto Lof der zotheid is ontleend aan het beroemde boek van Desiderius Erasmus uit 1509.

De boekenweek wordt volgens de organisator CPNB een moment om de plaats van humor in de literatuur te bediscussiëren. Een uitspraak van de Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut kan als uitgangspunt dienen: 'Het is veel en veel moeilijker om komisch dan om ernstig te schrijven, maar er zijn nu eenmaal verdomd weinig mensen die dit begrijpen. Hoe leuker je wordt, des te luchtiger ze over je doen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden