GeenStijl telt mee, uit protest

Op verkiezingsavond is de Amsterdamse Rode Hoed uitgestorven. De vrijwilligers van het aldaar gevestigde stembureau 066 tellen een tikkeltje nerveus de stemmen. De andere aanwezige, Marie Hemelrijk (22), is geen vrijwilliger voor het stembureau, maar voor opinieblog GeenStijl. Samen met zeker duizend andere 'stijlloze stemmentellers' wil de rechtenstudente de uitslag van de Europese verkiezingen vannacht nog openbaren. Hemelrijk: "Het is vooral een vorm van protest tegen hoe deze verkiezingen zijn gegaan. Mensen accepteren niet dat ze drie dagen op de uitslag moeten wachten."

Omdat de meeste landen zondag hun Europarlementariërs kiezen, mag Nederland de uitslag pas zondagavond laat bekendmaken. Daarop stuurde de Europese Commissie een brief naar minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken. Maar 'Ome Roon', zoals hij bekend staat op GeenStijl, schreef terug dat de kieswet verplicht de uitslagen direct na de telling op het stembureau voor te lezen. Tel alle uitslagen bij elkaar op, en je hebt het totaal voor zondag.

Met alle media-aandacht is het nu al een geslaagde stunt, meent Hemelrijk. "Maar dat is niet het hoofddoel. In een open, transparante democratie horen burgers over dezelfde informatie te beschikken als de overheid." Hemelrijk denkt ook dat het drie dagen lang bewaren van de stemmen fraude in de hand kan werken. "Stel dat er zondag nog een hertelling moet komen. Ik denk niet dat mensen dat zouden vertrouwen."

Het is voor Hemelrijk een voorbeeld van de problemen in de Europese Unie. "De Europese overheid heeft in de loop der tijd steeds meer macht naar zich toegetrokken. Nu maken ze regels over flesjes olijfolie en lantaarnpalen. Het zou alleen moeten gaan over grote, grensoverschrijdende problemen."

Daarom heeft Hemelrijk zelf voor Artikel 50 gestemd, een 'echt liberale splinterpartij'. Ze was eerder actief voor de linkse stadspartij RED Amsterdam, dit past beter bij haar politieke voorkeur: "Zo wil Artikel 50 een referendum of Nederland uit de EU moet stappen. Dat is eerlijk, geef ze de keuze." Dat het Europees Parlement daar niet over gaat neemt Hemelrijk voor lief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden