Geenstijl is het podium voor ongenuanceerden

Wat Wilders is in de Kamer doet, doet Geenstijl op het internet

Geenstijl heeft de prijs voor de best geschreven site op het internet gekregen. In tegenstelling tot een persoonlijke weblog die bijna elke politicus bijhoudt, heeft Geenstijl het voordeel dat de site hem of haar in staat stelt om direct contact met kiezers van velerlei pluimage te maken.

Een weblog is meer iets voor de vaste cliëntèle van een politicus. Onderzoek wijst keer op keer uit dat internet vooral selectieve contacten in de hand werkt, zelfs meer dan de tv. Dit komt doordat de gebruiker zelf kiest welke sites hij bezoekt.

Een uitzondering is Geenstijl, de weblog die voor de laatste verkiezingen goedgelezen columns van zowel SP (Harry van Bommel) en PVV (Geert Wilders) publiceerde.

De website is een van de weinige sites die hun publiek politieke standpunten van zeer uiteenlopende politieke kleur voorschotelt en toch boeit. Want, zoals Geenstijl zelf graag concludeerde, bleken SP en PVV na de verkiezingen, dankzij de aandacht op deze site, de grote winnaars. Feit is dat de columns goed gelezen werden en elke keer honderden reacties opleverden.

Indien de columns op de eigen blog gepubliceerd zouden zijn, hadden ze minder lezers opgeleverd en dan was 99 procent van die lezers sympathisant geweest. Geenstijl lijkt er in te slagen haar lezers zover te krijgen dat zij zich zowel voor (uiterst) links-als rechtsgeoriënteerde politieke stromingen interesseren. Want de site past niet in de links-rechts dimensie.

Oprichter Dominique Weesie zei in Trouw al eens dat „wij niet in dat soort kaders passen” en dat klopt. Geenstijl is dé blog waarin (politiek) ongenuanceerd en populistisch wordt gerapporteerd, vaak door het inspelen op onderbuikgevoelens en het bevestigen van vooroordelen. Dat is de stijl. Niet vies zijn van een schandaaltje en een loopje nemen met de waarheid.

De columns van Van Bommel en Wilders met titels als ’Revolutie!’, ’Schurkenstaat Amerika’ en ’Papa Bos en de Allah-vrezende schaapjes’ pasten in die stijl. Er moet dus ook geen politieke kleur aan de weblog gegeven worden, zoals het ’Journaal’ deed door ze als ’rechts’ te bestempelen. Een typering vanuit het oogpunt van politieke benadering is waar de aandacht op gevestigd moet worden. Van hieruit bekeken zijn ook de goed gelezen columns te verklaren, hoewel het voor een aantal lezers wellicht ook niet veel meer dan vermaak zal zijn geweest. Wat hiermee wel ontkracht wordt is de op het oog zo uitzonderlijke positie die Geenstijl lijkt in te nemen. De site is gewoon het podium voor de minder-genuanceerden en populisten. De mensen dus die bij voorbaat niet deel nemen aan kabinetten.

Opvallend zijn de overeenkomsten tussen de site en diens politieke evenbeelden. Zo positioneert Geenstijl zich als een medium dat buiten alle gevestigde media staat, bijvoorbeeld door hun weerzin tegen ’Het Staatsjournaal’.

Het was de ’truc’ van Pim Fortuyn en nu van Geert Wilders die zich buiten de Haagse Kaasstolp plaatsten. Ook het niet serieus nemen van de weblog door andere media klopt met hoe bijvoorbeeld Wilders behandeld wordt. Hoewel ze regelmatig met acties komen die wel behandeld moeten worden, worden ze door de gevestigden het liefst afgeschilderd als clowns waar je beter geen serieuze aandacht aan kunt besteden.

Geenstijl, ondertussen beschikkend over een fanatieke, substantiële achterban ziet dit graag en groeit alleen maar in zijn rol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden