GeenPeil-referendum over Oekraïne op 6 april

Een man met een referendumkaart. Beeld anp
Een man met een referendumkaart.Beeld anp

Het referendum over de associatieovereenkomst met Oekraïne wordt gehouden op woensdag 6 april 2016. Dat heeft de referendumcommissie donderdag bekendgemaakt. De datum is zo gekozen dat er genoeg tijd is voor het voeren van een publiek debat en dat gemeenten zich kunnen voorbereiden, aldus de commissie.

anp

Ook is de vraag vastgesteld zoals hij op het stembiljet komt te staan: Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne? De formulering 'Bent u voor of tegen..' is wettelijk verplicht.

Het raadgevend referendum komt er op initiatief van het Actiecomité GeenPeil, dat vreest dat het verdrag een eerste stap naar EU-lidmaatschap van Oekraïne is. GeenPeil zamelde 427.939 handtekeningen in, ruim meer dan de 300.000 die nodig waren voor het referendum.

'Goed voor Nederland'
Premier Mark Rutte noemt het associatieverdrag juist goed voor Nederland. Het versterkt de handelsbetrekkingen en kan leiden tot meer welvaart en stabiliteit in Oekraïne, aldus de premier. Volgens hem is het zeker geen eerste stap naar EU-lidmaatschap van het land. Rutte wijst erop dat Europa ook met landen in Midden- en Zuid-Amerika en met Libanon en Israël associatieverdragen heeft, en die landen zijn ook geen lid van de EU geworden.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven waarschuwt dat 6 april laat is en dus 'niet bevorderlijk voor de opkomst'. "D66 is er alles aan gelegen om een zo groot mogelijke opkomst te krijgen voor het referendum. 6 april als referendumdatum is rijkelijk laat. 1 januari 2016 treedt het handelsdeel van het referendum voorlopig in werking. Tot april wachten is dan raar en kan het gevoel geven dat een stem niet meer uitmaakt.''

D66 is voorstander van de samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne en zal er volgens eigen zeggen 'dan ook alles aan doen om Nederland te overtuigen voor te stemmen'. "We zien liever dat Oekraïne samenwerkt met Europa dan onder het juk van Poetin terechtkomt.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden