GeenPeil haalt grens voor referendum

Jan Roos haalt handtekeningen op voor GeenPeil op het Plein in Den Haag. Beeld anp

Het comité GeenPeil heeft de benodigde 300.000 handtekeningen binnengehaald voor een referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. Volgens de teller op de website GeenStijl zijn er zondagavond rond 19 uur ruim 443.000 handtekeningen gezet.

GeenPeil is een initiatief van Burgercomité-EU, weblog GeenStijl en het Forum voor Democratie van eurocriticus Thierry Baudet. Ze zijn tegen de uitbreidingsdrift van de EU, die volgens hen ten koste gaat van de Nederlandse democratie.

Volgens hen komt de regering in Den Haag niet meer op voor de belangen van het Nederlandse volk, maar doet zij enkel nog wat Brussel wil. De Tweede Kamer stemde al voor dit associatieverdrag.

Het comité begon de handtekeningenactie omdat het denkt dat het EU-associatieverdrag met Oekraïne de Nederlandse belastingbetaler miljarden euro's extra gaat kosten. De afgelopen weken hebben de initiatiefnemers met hulp van vrijwilligers campagne gevoerd om handtekeningen te verzamelen.

Op de website schrijft GeenStijl: 'Feit: GeenPeil heeft bij deze stand anderhalf keer méér supporters dan alle politieke partijen tezamen leden hebben.' Het is de bedoeling om de handtekeningen maandag te tellen en uiteindelijk naar de Kiesraad te brengen.

Minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken wil pas reageren als de Kiesraad op 14 oktober in een openbare zitting bekend heeft gemaakt of er voldoende geldige stemmen zijn om het referendum uit te schrijven.

Als dat het geval is, gaat de eerder al opgerichte referendumcommissie in samenspraak met Binnenlandse Zaken een datum prikken voor het referendum. Die zal naar verwachting in de eerste helft van volgend jaar vallen. Het referendum zou dan plaatsvinden tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie, dat in januari begint en een half jaar duurt.

Minister van binnenlandse zaken Ronald Plasterk. Beeld ANP

In een reactie noemde D66-Kamerlid Kees Verhoeven het "een knappe prestatie van GeenPeil dat het zoveel mensen heeft gemobiliseerd".

Het referendum is door een initiatiefwet van D66 mogelijk geworden en Verhoeven vindt het "mooi om te zien" dat daar nu meteen gebruik van wordt gemaakt. "Het toont aan dat Europa sterk leeft onder de bevolking."

D66 is voorstander van het associatieverdrag met Oekraïne. "Het is nu aan de voorstanders van het verdrag om aan Nederland duidelijk te maken waarom dit verdrag tussen de EU en de Oekraïne een ja-stem verdient. Wij zien liever dat Oekraïne samenwerkt met Europa dan onder het juk van Poetin terecht komt'', aldus Verhoeven.

Het CDA, ook voorstander van het verdrag, reageerde bij monde van Kamerlid Pieter Omtzigt: "Oekraïne en de EU zijn buren en het is goed als zij hun economieën voor elkaar openstellen en nauw met elkaar samenwerken".

Het CDA is geen voorstander van referenda, maar een eventueel referendum schept wel verplichtingen voor het kabinet, vindt Omtzigt. "Je kunt niet het hele Nederlandse volk om een mening vragen en daarna zomaar zeggen: we doen er niets mee. Het CDA vindt dus dat de regering de uitslag van dit referendum wel dient te volgen.''

PVV-leider Geert Wilders noemde het "fantastisch nieuws, echt geweldig. De PVV gaat campagne voeren voor een NEE !'' SP-leider Emile Roemer twitterde: 'Mooi dat Nederland zich kan gaan uitspreken over EU-verdrag!'

Hoe gaat een referendum in zijn werk?

Sinds 1 juli kan iedere kiesgerechtigde een verzoek voor een raadgevend referendum indienen bij de Kiesraad over een wet die al wel is aangenomen, maar nog niet in werking is getreden.

Om een raadgevend referendum te organiseren zijn minimaal 300.000 geldige verzoeken vereist. De uitslag van zo'n referendum is echter niet bindend. De regering kan na de volksstemming een wetsvoorstel indienen om de wet toch in te laten gaan.

De kosten van een eventueel referendum worden geschat op 30 miljoen euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden