GeenPeil: Dit wordt een heel lang feestje

Het eindfeest van Geenpeil waarbij Jan Roos met collegae en sympathisanten de uitslag van het referendum over het associatieverdrag van de EU met Oekraine gevolgd wordt.Beeld anp

Een overweldigende meerderheid 'nee-stemmers', daar was Jan Roos van GeenStijl gisteravond om negen uur 'ongelooflijk blij' mee. Maar zolang de opkomst bleef steken bij 29 procent kon hij niet helemaal uit zijn dak gaan. "Dit wordt een lang feestje", verwachtte Jan Roos.

Een kleine 150 mensen zijn er vanavond in de Marktkantine in Amsterdam, meest mannen, en voor een politieke bijeenkomst waren ze opvallend jong. Ze wisten waar ze voor kwamen: voor de dertig procent. Ze waren stil bij de opkomst van de grote steden, tegen negenen nog onder de dertig. Maar ze klapten uitbundig bij Amersfoort, 36 procent, en bij Hardinxveld-Giessendam, ook netjes boven de dertig.

Cijfers
Frank van Dalen, directeur van de politieke academie, loodste de mensen met cijfers door de avond, zoals zijn club GeenPeil gedurende de hele, korte campagne had geholpen. "Er was niks, er was alleen enthousiasme. En het moest allemaal in een moordend tempo", zei hij. Er waren ook drieduizend vrijwilligers, samen het LegerdesPeils. Ruim 1.3 miljoen folders hadden zij verspreid, over evenzoveel huisadressen.

Gelet op al die steun, en op de ruim 400.000 handtekeningen die GeenPeil had verzameld, vond Jan Roos dit referendum sowieso een succes. "Dit is per definitie geslaagd", zei hij. "Maar we zijn er nog niet." Want daarvoor heeft hij die dertig procent nodig.

Hij wilde niet meteen de schuld leggen bij de voorstanders van het verdrag met Oekraine, die thuis waren gebleven om ervoor te zorgen dat de opkomst onder de dertig procent bleef, en het referendum ongeldig zou worden verklaard. Maar hij vond dat bewuste niet stemmen niet getuigen van veel respect voor hun tegenstanders. "En zij moeten niet piepen als zij een volgende keer eens iets willen en de neestemmers thuisblijven. Dan hoef ik niet te horen dat dit een tekort aan democratie is."

Maar terwijl de bitterballen werden rondgebracht, stegen de percentages. Groot was het applaus even rond half tien. De foutenmarge was drie procent, zei Van Dalen. "Dus dat is 29 plus drie, is ...32!"

Bij de bar keek Martin Bosma mee, Kamerlid voor de PVV. "Dit is heel veel, dit is inspirerend", zei hij goedkeurend over die 32 procent. "Dit is een teken dat directe democratie toch leeft. Muziek, muziek!" Maar ook hij wist dat er op dat moment nog niks zeker was. "Dit is slecht voor mijn hart." Ook Jan Roos was er nog niet gerust op. "Het wordt een heel lang feestje."

Geen overhaaste conclusies
De meeste politici waren zeer voorzichtig in hun eerste reacties op de exitpoll over het Oekraïne-referendum. Ze zijn wel duidelijk over de uitslag. D66'er Alexander Pechtold, fervent voorstander, feliciteerde alvast de tegenstanders van het associatieverdrag van Europa met Oekraïne.
Pechtold zei tegen de NOS dat hij verwacht had dat het ja- en nee-kamp dichter bij elkaar zouden liggen.

Tweede Kamerlid Marit Maij van de PvdA - ook een voorstander - zei het jammer te vinden dat het lijkt dat de opkomst onder de 30 procent blijft.

SP-leider Emile Roemer, die actie voerde tegen het akkoord, zei 'verrast' te zijn door de uitslag. Volgens de exitpoll van Ipsos in opdracht stemde 64 procent tegen en 36 procent voor het verdrag. "Ik ben heel blij met deze uitslag. Het verschil is overduidelijk."
De exitpoll kent een marge van 3 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden