Geenpaarsplus.nl: we willen stabiel kabinet

Een voorbarig verzet, noemde politiek verslaggever Teun Lagas het initiatief geenpaarsplus.nl; een petitie tegen een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks die al meer dan 51.000 keer is ondertekend. De initiatiefnemers zijn ‘rechts georiënteerde burgers die VVD, CDA, SGP en ChristenUnie stemmen’. De Drentse ondernemer Martin de Koning, één van de initiatiefnemers, over de online petitie tegen een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

“We zijn dit initiatief gestart uit bezorgdheid over de economie. We zitten in zwaar weer. De VVD en in mindere mate D66 willen hervormingen doorvoeren, maar dat zie je bij de andere twee partijen niet terug.

U schrijft: op basis van de verkiezingsuitslag zou een zogenaamd 'Paars+' kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks een meerderheid hebben. Paars plus heeft toch ook een meerderheid?

“Zeker, maar de verkiezingsuitslag laat een ruk naar rechts zien. Rechts heeft veel meer gewonnen dan links. Daarom had de vorming van een kabinet van VVD, PVV en CDA veel serieuzer onderzocht moeten worden. Vooral op de economische punten ligt de VVD veel dichter bij de PVV en het CDA dan bij de PvdA en GroenLinks. “

U wilt een rechts kabinet?

“Of een nationaal kabinet van VVD, CDA en PvdA. Het gaat erom dat we de komende vier jaar een stabiel kabinet krijgen dat eventueel ook daarna nog vier jaar door kan. Op basis van de verkiezingsprogramma’s lijkt een paars plus combinatie mij niet stabiel. Natuurlijk heeft de PVV nog niet bewezen een stabiele coalitiepartner te zijn, maar Wilders is wel een man die zijn afspraken nakomt. “

Op uw site staat dat onder paars plus de vrijheid om anders te denken verdwijnt. Dat zou met name komen door het agressieve gelijkheidsdenken van GroenLinks en D66. Is die vrijheid om anders te denken niet meer in gevaar bij meer dogmatische partijen als SP, SGP en ChristenUnie?

“De SGP dringt haar mening niet op. Bas van der Vlies zei altijd keurig mevrouw de voorzitter. Hij accepteerde dat een vrouw voorzitter van de Tweede Kamer was. Natuurlijk zou de SGP het land anders inrichten als zij de meerderheid had, maar dan stond de meerderheid daar ook achter. D66 en GroenLinks zeggen: iedereen mag zelf weten wat hij wil. Maar dat geldt blijkbaar niet voor christelijke scholen die geen homoseksuele leraar voor de klas willen. Iemand die anders denkt, moet dat maar achter de voordeur van zijn eigen huis houden. Daarmee draaien ze de vrijheid van godsdienst de nek om. We zijn een land van minderheden, ook een D66 zal dat erkennen, dus elke minderheid mag dan ook zijn rechten moeten behouden zonder bang te moeten zijn dat ze bijvoorbeeld subsidies kwijt raken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden