Geen zwemmen vluchtelingen Ede na ingezonden brief

archieffoto Beeld ANP
archieffotoBeeld ANP

Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (Coa) heeft het geplande kerstzwemmen voor vluchtelingen uit de noodopvang in Ede en klanten van de voedselbank afgelast. De oorzaak was een ingezonden brief. De burgemeester van Ede wil dat het zwemmen op een later tijdstip alsnog doorgaat.

bewerkt door redactie

De brief stond in een huis-aan-huisblad waarin burgemeester Cees van der Knaap van Ede gewaarschuwd wordt voor "ongeregeldheden zoals in Geldermalsen", schrijft De Gelderlander.

De briefschrijver vindt het onbegrijpelijk dat zijn vier kinderen dure zwemlessen moesten nemen en dat vluchtelingen zomaar gratis mogen zwemmen.

Burgemeester Van der Knaap vindt het belachelijk dat een vrijwillig initiatief, dat van het personeel van het zwembad uit ging, om deze reden wordt afgelast. "Een mooi initiatief wordt zo teniet gedaan", zei hij. Voor het kerstzwemmen hadden zich 140 personen aangemeld.

Zwembad De Peppel in Ede is normaal gesproken gesloten op Eerste Kerstdag, maar het zwembadpersoneel had spontaan aangeboden om een groep vluchtelingen uit de noodopvang in Ede en een groep klanten van de Voedselbank, de kans te geven een duik te nemen. De exploitant van het zwembad, Sport Service Ede, had daar eenmalig toestemming voor gegeven.

Het Coa liet tegenover de Gelderlander weten dat het besluit om het zwemmen af te gelasten "niet lichtzinnig" is genomen. Volgens een woordvoerder is "ons door verschillende instanties geadviseerd deze activiteit niet door te laten gaan", zonder verdere details te geven.

Burgemeester Van der Knaap schreef gisteravond in een tweet dat hij contact zal opnemen met het Coa om te proberen het zwemmen voor vluchtelingen op een ander tijdstip alsnog te organiseren. 'Jammer dat ik de sleutel van De Peppel niet heb', twitterde hij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden