Geen zomers weekeinde

De vijftiende juni houdt vol. Het is in De Bilt nog steeds de enige dag in de maand van de zonnewende waarop het kwik nimmer de grens van 30,0º of hoger heeft bereikt. In een reeks vanaf 1901 bedraagt het datumrecord 28,3º in 1957: op onder meer 15 april is het warmer geweest (2007: 28,9º).

Ook dit jaar uiteraard geen tropisch maximum voor 15 juni. Rond een kleverig lagedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië stromen van origine koude luchtmassa’s via de Noorse Zee naar de Noordzee.

In deze lucht wordt het ’s middags op de meeste plaatsen niet warmer dan 16-17 graden. Ook de nachten verlopen relatief koud: de komende nacht lokaal 4-5 graden.

Medio volgende week gaat de temperatuur waarschijnlijk enkele graden stijgen. Ter hoogte van Schotland arriveert namelijk een nieuwe depressie en onder invloed van dit systeem gaat de wind woensdag uit het zuidwesten waaien.

Het is echter maar zeer de vraag of de bescheiden thermische opleving op de lange termijn een vervolg krijgt. Het Europees weermodel laat rond 23 juni een volgende portie bovenluchtkou over het Noordzeegebied uitzakken. Dat zou opnieuw wisselvalligheid en koelte tot gevolg kunnen hebben.

Vandaag schijnt af en toe de zon maar er komen ook, vanmiddag vooral landinwaarts, enkele buien tot ontwikkeling. Onweer is daarbij niet uitgesloten.

De middagtemperatuur komt uit op circa 16 graden en de wind ruimt van zuidwest naar west tot noordwest. De windsterkte is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig.

Zondag opnieuw eerst een zuidwesten-, later westnoordwestenwind. Verder enkele buien maar ’s middags van het westen uit kans op opklaringen. De temperatuur komt uit op maximaal 17 graden.

Na het weekeinde nemen de buienkansen op maandag en dinsdag tijdelijk af.

Donderdag is er met name in het zuiden van Limburg veel regen gevallen. In Epen bedroeg de etmaalsom 35, in Vaals 34 mm. In Zuid-Holland kwam Ridderkerk uit op 31 en Hoogvliet 26 mm. Verder nog een hoeveelheid van 21 mm in Elburg.

In het noorden duurt de droogte voort: Ernst Meinsma uit Nes, gemeente Dongeradeel bericht dat de brouwgerst een misoogst aan het worden is en dat aardappelen nauwelijks groeien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden