Geen zin in bingo of klaverjassen

Verzorgingshuizen moeten hun aanbod van activiteiten beter aanpassen op ouderen die hoogbegaafd zijn. 'Niet alle bewoners vinden een zangmiddag uitdagend.'

UTRECHT - Bij woonzorgcentra zijn te weinig activiteiten voor slimme en hoogbegaafde ouderen. Wel komt hoogbegaafdheid bij ouderen langzaam uit de taboesfeer en denken zorgverleners meer na over een passend aanbod, concludeert Noks Nauta van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV). Slechts een handjevol 'pioniers' organiseert activiteiten speciaal voor die groep. "In het afgelopen jaar ben ik bij De Ingelanden in Utrecht, in Nijmegen, Vught en Delft mooie initiatieven tegengekomen." Bij de laatste is Nauta zelf nauw betrokken.

Noks Nauta is zelf hoogbegaafd en "netwerkt zich suf" met het IHBV om meer aandacht te krijgen voor oudere hoogbegaafden. "Alle onderzoeken richten zich op kinderen, ouderen vallen buiten de boot", signaleert ze. Die aandacht is nodig voor mensen met een IQ boven de 130, maar ook voor ouderen die intelligent en nieuwsgierig zijn en zich nog altijd willen blijven ontwikkelen, zegt ze.

Volgens welzijnsmedewerker Lieke Sonderman van zorgaanbieder AxionContinu is het belangrijk dat verzorgingshuizen al bij de intake van nieuwe bewoners vragen naar hun werkzame leven, en wat ze nu nog interessant vinden. Nee, de bingo hoeft niet te worden uitgebannen. "Maar het besef moet groeien dat de zangmiddag en spelletjes niet voor alle bewoners uitdagend zijn."

Nauta pleit daarom voor meer onderzoek naar wat slimme ouderen willen. Tini Kardol, hoogleraar Active Aging van de Vrije Universiteit Brussel en lid van de raad van bestuur van Stichting De Vughterstede die twee verzorgingshuizen exploiteert in Vught, ziet daar veel in. Ze schreef een oratie over ouderen die actief ouder worden. In samenwerking met de Maastricht University, wil Kardol meer inzicht krijgen in het aantal slimme ouderen en het aanbod aan passende activiteiten. "Activiteitenbegeleiders moeten als een makelaar kundige mensen van muziekscholen, bibliotheken of iemand met een leuke hobby naar het bejaardenhuis halen", vindt zij.

Dat elk bejaardenhuis voor slimme bewoners een speciaal aanbod krijgt, lijkt Corinne Bekker van de stichting Mensa niet realistisch. Stichting Mensa is een internationale organisatie van en voor zeer intelligente mensen. "Gespecialiseerde verzorgingshuizen, of huizen die een gezamenlijk aanbod ontwikkelen, dat zou al een heel goed idee zijn", zegt Bekker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden