Geen zending in openbaar onderwijs

In Trouw (18 augustus) noemen Marcel Duyvestijn en Thijs Kleinpaste de godsdienstlessen op de openbare scholen 'vermomde zendingsdrang'. Het is jammer dat ze in hun eigen bekeringsijver kennelijk niet gehinderd worden door enige kennis van zaken. Negen jaar lang ben ik voorzitter geweest van een plaatselijke afdeling van het Interkerkelijk Overleg in Schoolzaken (Ikos). In elk kennismakingsgesprek met nieuwe docenten kwam standaard ter sprake dat in deze lessen niet mocht worden geëvangeliseerd.

Kennis over godsdiensten is zonder twijfel een taak van de vaste groepsleerkracht op de openbare school in het kader van het vak 'geestelijke stromingen'. Het inleiden in een geloofstraditie is iets dat heel duidelijk niet op een openbare school thuis hoort (dat is een taak van de catecheet, rabbi of imam). Godsdienstonderwijs op openbare scholen vanuit Ikos, de humanistische en islamitische zusterorganisaties zit er tussenin. De meerwaarde is het zogeheten 'binnenperspectief'. Leerlingen kunnen zichzelf scherpen in contact met iemand die zelf in een traditie staat.

Op Walcheren heeft de koepel van openbare scholen Archipel zo'n tien jaar geleden een dappere stap gezet. Zij waren bereid om openbaar onderwijs niet te definiëren als neutraal onderwijs. Nee, zij wilden openbaar onderwijs zien als 'ontmoetingsonderwijs' - waar iedereen, leerling of leerkracht, juist wordt uitgenodigd om zijn of haar levensbeschouwing in te brengen op de openbare school om zo elkaar te verrijken.

Het is mijn overtuiging dat een dergelijke combinatie van 'onderrichten over' en 'onderrichten vanuit' op de openbare school de toekomst heeft en dat de daarvoor beschikbaar gestelde overheidssubsidie erg behulpzaam is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden