Geen woorden maar tranen bij Sister P.

ROTTERDAM - Aan het laatste woord had ze gisteren geen behoefte meer, maar helemaal aan het eind van het megaproces tegen haar Chinese mensensmokkelbende liet Sister P. toch even haar tranen de vrije loop. Met roodbetraande ogen verliet ze de zittingszaal.

Als het aan het openbaar ministerie ligt, grijpt de iron lady van de monopolist in Chinezensmokkel naar Groot-Brittannië over twee weken opnieuw haar zakdoek. Maar dan na het aanhoren van een -liefst forse- veroordeling. Hoewel het parket ervan overtuigd is een sterke zaak te hebben, heeft gaande het onderzoek toch de twijfel toegeslagen.

,,Je verbaast je hoe gemakkelijk rechters soms meegaan in de verweren van de verdediging'', zegt persofficier mr. R. van Tooren van het kernteam Noord-Oost-Nederland, waaronder de unit mensensmokkel valt die de zaak-Opaal onderzocht. ,,Je kunt nooit helemaal volledig zijn. Toch denk ik dat we genoeg hebben voor een veroordeling.''

Om het zekere voor het onzekere te nemen, heeft het OM in de zaak tegen de 37-jarige Chinese 'slangenkop' keer op keer geprobeerd tegemoet te komen aan de wensen van de verdediging. Die stelde steeds andere en hogere eisen. ,,De ene keer werd er geklaagd over stukken die niet in het dossier zaten, en het volgende moment over stukken die er wél in zitten'', moppert Van Tooren.

Een treffend voorbeeld van het voortdurende steekspel tussen aanklager en verdediging betreft het opsporen en horen van 'kroongetuige' Tao Phat, een naar Australië uitgeweken mensensmokkelaar, die tegenover de Duitse politie veel belastende verklaringen heeft afgelegd. Op verzoek van Sister P.'s raadsvrouw, mr. I. Weski, slaagde het OM er in de man te traceren en te laten horen. Weski was evenwel niet langer geïnteresseerd in diens verklaringen, omdat Tao niet onder ede was gehoord door de Australische politie.

Van Tooren verwijt de verdediging in deze zaak veel te veel de nadruk te hebben gelegd op een formeel verweer, in een poging het openbaar ministerie niet ontvankelijk te laten verklaren. ,,Je zou bijna vergeten dat het ook in deze zaak toch om de inhoud zou moeten gaan. Maar een onschuldverweer heb ik niet gehoord.''

De officier becijfert dat het onderzoek naar de smokkelpraktijken van Sister P. de samenleving miljoenen euro's heeft gekost. Twaalf rechercheurs hebben twee jaar lang full-time gewerkt aan het Opaal-onderzoek. ,,De grens van het mogelijke is hiermee wel bereikt. Vrijspraak zou een zware klap betekenen voor de unit mensensmokkel'', zegt Van Tooren. Of, zoals een bij de zitting aanwezige rechercheur van het Opaal-team het uitdrukt: ,,Als dit misgaat, kunnen we wel stoppen met het opsporen van kopstukken van criminele organisaties.''

Terwijl het proces tegen Sister P. en haar zeven medeverdachten gisteren afliep, begon in een andere zaal van dezelfde rechtbank alweer een grote strafzaak tegen acht andere Chinese mensensmokkelaars. Die sprongen in het 'gat in de markt' dat Sister P. na haar arrestatie vorig jaar mei 'achterliet'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden